CRISI LABORAL
Crònica 23/03/2012

Ortega acusa els sindicats de pensar en la vaga i no a negociar

La vicepresidenta Joana Ortega culpa els sindicats de la falta d'acord en el pla d'ocupació que el Govern vol aplicar a la funció pública. Ahir va dir que pensen més en la vaga que a negociar.

S. González / E. Freixa
2 min
La vicepresidenta Joana Ortega en una sessió de control recent al Parlament de Catalunya.

BARCELONADialogar amb els sindicats a la taula de la funció pública és, segons Ortega, xocar frontalment contra el mur de la vaga general del 29 de març. La vicepresidenta va acusar ahir els representants dels treballadors públics d'impedir un acord sobre el pla d'ocupació, que preveu donar poder als departaments de la Generalitat per canviar horari i jornades o traslladar de departament treballadors. El Govern aprovarà aquest pla previsiblement dimarts que ve després que la reunió de dimecres amb CCOO, UGT i la IAC acabés sense acord. La vicepresidenta va defensar ahir en declaracions a RAC1 que hi ha molts funcionaris que estarien disposats a acceptar la mesura de mobilitat funcional o geogràfica. Aquesta última mobilitat, va insistir, serà "residual".

Ortega va reiterar que, en aquests moments, la "prioritat" dels sindicats és la vaga, "una paret que impedeix arribar a acords". Va afegir que l'expressió de la falta de voluntat per negociar va ser que els sindicats portessin a la taula alternatives a la reducció de jornada del 15% a interins, una mesura que s'emmarca dins del pla però que ja és llei, perquè va ser aprovada pel Parlament amb els pressupostos d'aquest any.

Sobre la polèmica proposta de mobilitat geogràfica de funcionaris, Ortega va deixar clar que serà "anecdòtica" i que, en la majoria de casos, seran trasllats entre departaments o en el si del mateix departament. A més, per evidenciar la distància entre sindicats i funcionaris, va assegurar que "molts funcionaris i personal laboral" no tindrien "cap problema" a realitzar aquests desplaçaments.

La portaveu adjunta del PSC, Laia Bonet, va replicar a Ortega assegurant que, si vol negociar, "no pot qüestionar la legitimitat del seu interlocutor com a representant dels treballadors". També ICV-EUiA i ERC van carregar contra la "inflexibilitat" del Govern i van lamentar que Ortega doni per fet que el pla es tirarà endavant de totes maneres.

Nova reunió de mínims a Madrid

Els representants de Foment i els sindicats es reuneixen altre cop avui per tancar els mínims de la vaga general en matèria de transport aeri i ferroviari. Els líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, van demanar un acord similar al que s'ha tancat a la Comunitat de Madrid. Allà sindicats i govern del PP han pactat uns mínims del 25% del transport urbà d'autobusos de mitjana, per sobre del que demanen els sindicats aquí (25% només en hores punta). A Catalunya UGT ha engegat la campanya #piquetempresarial perquè treballadors denunciïn coaccions per part d'empreses. Hi ha més de cent noms a la llista.

stats