Crònica 09/04/2012

Ortega vol eixugar al juny els deutes amb els ajuntaments petits

Ara
2 min
La vicepresidenta Joana Ortega busca fórmules per pagar aviat el que el Govern deu al món local.

BARCELONA.La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va anunciar ahir en una entrevista a l'ACN que l'executiu català ha afegit 40 milions d'euros als 140 ja pressupostats per eixugar el deute amb els municipis. Aquestes quantitats s'han de sumar als 211 milions que els avancen les quatre diputacions, fet que implica que en total el Govern ja té vies per pagar 391 milions als consistoris o, el que és el mateix, més de la meitat dels 753 milions que els deu. Aquestes quantitats, segons Ortega, començaran a abonar-se a mitjans de mes i a finals de juny aportarà l'altre pagament. D'aquesta manera, el 98,8% dels ajuntaments catalans que tinguin un deute inferior a cinc milions d'euros hauran pogut eixugar-lo llavors.

Tot i això, encara no hi ha un calendari per passar comptes amb la desena de municipis més grans de Catalunya, ja que dependrà dels recursos que arribin finalment de l'Estat. "S'ha acabat el moment de fer la competència entre administracions i és moment de sumar esforços", va anunciar Ortega.

Cap a mancomunar serveis

En la mateixa entrevista, la vicepresidenta explica alguns dels detalls de la llei de governs locals i la d'hisendes locals que està elaborant. L'objectiu és delimitar les competències de cada institució local i els recursos que se li atorguen per aplicar-les i, segons Ortega, ha de suposar una norma "agosarada" i una "revolució del món local".

La vicepresidenta no qüestiona el nombre de municipis catalans, encara que dels 948 que hi ha la meitat tinguin menys de 1.000 habitants, però s'instarà els més petits que mancomunin serveis entre ells. "No avalem la fusió de municipis sinó l'agrupació voluntària", va afirmar, ja que "el model català prioritza una racionalització de les competències i no una agrupació forçosa". Així, reconeix que els municipis petits "permeten un equilibri territorial i poblacional" però els seus consistoris hauran d'elevar algunes tasques a un ens supramunicipal.

stats