EL SECTOR DE LES DUES RODES
Crònica 10/03/2011

Ossa podria marxar de Catalunya per falta de diners

La bona acollida de la moto de trial d'Ossa li permetrà duplicar la producció el 2012, però l'empresa no troba qui li financi el creixement. Altres comunitats han ofert ajudes a canvi que s'hi traslladi.

Elena Freixa
2 min
La fàbrica de Girona té una trentena treballadors directes i dóna feina a centenars de persones a la indústria auxiliar.

Barcelona.Ossa és una de les grans esperances del sector de les dues rodes a Catalunya després de l'anunci de tancament de Derbi i Yamaha. La resurrecció fa uns mesos de la marca catalana després de 25 anys va ser una bona notícia enmig de la incertesa que planava sobre la indústria, però la falta de finançament amenaça d'escanyar un negoci que ha començat prou bé.

L'empresa no troba recursos a Catalunya per encarar el creixement i, en canvi, assegura que ha rebut ofertes d'altres comunitats autònomes que garanteixen la viabilitat del projecte Ossa durant els propers quatre anys.

Després de trucar a la porta de les entitats financeres per demanar crèdits que ajudin a afrontar l'augment de producció previst per a l'any que ve, l'empresa s'ha dirigit a la Generalitat per demanar ajuda. El director general d'Ossa, Joan Gurt, va assegurar a l'ARA que si cal estudiarà les ofertes per impedir que el renaixement de l'empresa i el seu futur es trunquin.

Gurt s'ha posat en contacte amb el departament d'Empresa i Ocupació per traslladar-los la preocupació de l'empresa, ja que l'any que ve la fàbrica de Girona ja té tancades 2.000 comandes de la seva motocicleta de trial, el doble de les que produeix aquest primer any.

Ossa espera que les properes setmanes responsables d'Indústria del Govern els citin per tractar el problema. Fonts del departament que dirigeix Francesc Xavier Mena van assegurar que treballen en alternatives per desbloquejar la situació.

Gurt va proposar que, davant la negativa del sector financer de donar-los crèdits, la Generalitat assumeixi un paper mediador o bé que els obri la porta a algun préstec a través de l'Institut Català de Finances (ICF). El responsable de l'empresa fins i tot va plantejar que la societat pública Avançsa, a través de la qual la Generalitat ha invertit en empreses estratègiques, estudiï entrar al capital d'Ossa. "Es tracta d'una indústria de futur per al país; ja tenim un alt grau d'exportació -d'un 80%- i vendes compromeses", va afegir Gurt.

La indústria del trial

Amb la pèrdua dels referents multinacionals -Honda, Yamaha i ara Derbi- el sector de les dues rodes a Catalunya se sustenta sobre les motocicletes de trial i enduro, produïdes no només per Ossa, sinó també per altres empreses supervivents, com les gironines Gas Gas i Rieju.

Aquesta última, però, també té problemes per la baixada de les vendes al mercat espanyol, i els seus 70 treballadors estan afectats per un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal.

stats