Crònica 24/10/2011

El PNB demana a l'Estat que posi fi a la dispersió dels presos d'ETA

Ara
2 min
El PNB demana a l'Estat que posi fi a la dispersió dels presos d'ETA

Vitòria.El candidat del PNB al Congrés per Biscaia, Josu Erkoreka, va demanar ahir a l'Estat que posi fi a la política de dispersió dels presos d'ETA un cop l'organització ha anunciat la fi definitiva de la seva activitat armada. En un acte electoral, va exigir que es comenci a "desarticular l'excepcionalitat legal i penitenciària" que representa la dispersió, que des del seu punt de vista ja no té sentit.

La llei penitenciària preveu que els reclusos han d'estar en un centre tan a prop com sigui possible del seu domicili, però en el cas dels presos d'ETA es fa una excepció i se'ls escampa per presons arreu de l'Estat, incloses Ceuta, Melilla i les Canàries. Tot i que no se'ls reconeix la categoria de presos polítics, és una mesura que busca la desmoralització i la reinserció social dels etarres, perquè reneguin de la violència. Per Erkoreka, després del comunicat de dijous, cal treballar per construir la convivència i la concòrdia , tot i que ha reconegut que encara falten passos importants perquè la desaparició sigui efectiva i definitiva.

Superar ferides

La prioritat, pel candidat del PNB, és la reconstrucció de la convivència i superar les ferides del passat. Una manera de fer-ho és acabar amb la dispersió perquè no té sentit si ja no hi ha activitat armada d'ETA. Erkoreka va explicar que Euskadi està en una situació històrica que cal saber aprofitar i que no es pot tenir "una actitud passiva i quedar-se de braços plegats, esperant que passin coses". És el moment "de comprometre's i arriscar-se", va dir, però fent-ho també "des de la conservació del record i de la memòria", en referència a les víctimes. També es va mostrar conveçut que amb la fi de l'activitat armada l'economia basca millorarà, perquè desapareix un "obstacle immens", tot i que la crisi econòmica global continua present i, per tant, caldrà fer front als desafiaments que sorgeixin dels mercats.

stats