Crònica 04/04/2012

El PP a CiU: "No hi ha marge per mercadejar"

Joan Rusiñol
2 min

MADRIDS'obre un escenari polític "molt complicat" per al grup parlamentari de CiU a Madrid. La federació se sent ara obligada a negociar fins al final amb el govern espanyol per provar de millorar la inversió a Catalunya prevista en aquests pressupostos, però fonts nacionalistes admeten que el panorama s'ha tornat negre. El PP, que des del primer minut a la Moncloa va festejar la formació d'Artur Mas, ha decidit tallar en sec la lluna de mel, que ha durat només els 100 primers dies.

Dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, va avisar als seus, en una reunió de la cúpula del partit, que no era gens optimista sobre la possibilitat de trobar companys de viatge al Congrés per aprovar definitivament els comptes per a aquest any. Sabia que la lletra i la música del document que ha elaborat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no agradarien als catalans.

Asfíxia autonòmica

Lluny de buscar la cara més conciliadora, ahir els populars van agafar embranzida i van endurir el to. El portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, va alertar CiU que "no hi ha marge per mercadejar amb els pressupostos", una terminologia agressiva que no acostuma a fer servir un partit de govern a l'hora de referir-se als interessos territorials.

Montoro tampoc va afluixar quan li van preguntar per les reivindicacions catalanes: "Quan coneixem les seves condicions sembla que no els importa la resta", va dir. Quedava clar que els populars, atrinxerats a la majoria absoluta, passaven a l'atac per demostrar a Europa que tenen les finances de les autonomies sota control. L'objectiu final: que els mercats internacionals no tanquin l'aixeta del crèdit.

Per CiU, els pressupostos amaguen una "operació d'asfíxia" a les comunitats, aprofitant una opinió pública espanyola que no arrufa el nas davant els aires recentralitzadors. El portaveu adjunt al Congrés, Pere Macias, denunciava el caràcter "asimètric" dels números que ha fet el govern espanyol, reduint un 44% les transferències de l'Estat, uns 4.000 milions d'euros.

Prendre decisions a Catalunya

A la pràctica, i segons confirmen fonts nacionalistes consultades per l'ARA, això pot fer inviables programes que fins ara estaven cofinançats per Madrid i la Generalitat. Amb aquesta estratègia, la Moncloa aconseguiria dues coses: reduir la despesa social (el gruix està en mans autonòmiques) i, de rebot, limitar l'autogovern. A això cal sumar-hi la "morositat", segons va dir el diputat Josep Sánchez Llibre, de Rajoy a l'hora de pagar els deutes.

El nou escenari, sense ni un petit gest simbòlic en què agafar-se, fa preveure que les negociacions del pacte fiscal "aniran mal dades". En aquest punt, a les files nacionalistes creuen que caldrà prendre decisions a Catalunya: o prioritzar el dia a dia del finançament públic, fet que aconsellaria no precipitar el xoc amb el PP, o buscar una nova parella de ball al Parlament per no ser presoners de la dreta espanyola a Madrid.

Si el suport de CiU és més que improbable, el del PSOE s'ha transformat ja en oposició frontal. Els socialistes presentaran esmena a la totalitat als pressupostos i avui ho explicaran en 50 rodes de premsa.

stats