NEGOCIACIÓ DELS PRESSUPOSTOS
Crònica 10/02/2012

El PP colla CiU i li exigeix signar un pacte polític

Semblava fet, però el pacte entre CiU i PP pels pressupostos per al 2012 segueix sense tancar-se. Els populars volen ara que se signi un "pacte polític estable" per facilitar la tramitació dels comptes.

Oriol March
2 min
Els negociadors del PP per als pressupostos just abans de reunir-se amb els homòlegs  de CiU aquest dimecres.

BARCELONA.La negociació dels pressupostos catalans per al 2012 es tancarà sobre la botzina. Serà així perquè el PP està fent gruar a CiU el seu suport als comptes. L'últim episodi del serial negociador entre els dos partits va consistir en la demanda dels populars als nacionalistes d'un "pacte polític i estratègic" per escrit que vagi més enllà d'una entesa per als pressupostos i que s'apliqui durant tot el 2012. Traducció: volen fer evident, també formalment, que són el soci preferent de CiU en aquesta legislatura.

"La signatura d'aquest document és indispensable per tirar endavant els comptes", va indicar al migdia el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo. Ja en privat, Millo va explicar que la formalització d'aquest pacte extrapressupostari és sobre la taula negociadora des del primer dia, però que un cop les negociacions han arribat al seu episodi final, s'ha convertit en un escull, ara per ara, insalvable. Tant, que fins al ple del Parlament de la setmana vinent -que serà l'encarregat de donar la llum verda definitiva als comptes- no hi haurà res definitiu.

Més exigències

Aquest document, la firma del qual suposa l'enèsim moment de tensió -o de "comèdia", segons va denunciar en bloc l'oposició-, hauria de contenir mesures relacionades amb l'estabilitat pressupostària i l'aprimament de l'administració. Unes exigències que van agafar força ahir al matí, quan CiU i PP van reprendre unes negociacions en standby des de dimecres al vespre.

La incertesa sobre el destí final del pacte va fer que els nacionalistes aprovessin esmenes dels populars a la comissió d'economia -que ahir aprovava els dictàmens de la llei de pressupostos i de la seva llei d'acompanyament- a canvi de res. Així ho va reconèixer satisfet Millo, que va agrair el gest en el sentit que era un senyal de "bona voluntat" de cara a l'entesa definitiva. Entre aquestes esmenes populars aprovades n'hi ha una que augmenta la dotació pressupostària destinada a víctimes del terrorisme i una altra que exhorta el Govern a construir quatre nous CAP -un dels quals a Badalona, on governa el PP- i 12 escoles infantils i primàries.

La comissió d'economia va servir per tirar endavant les modificacions que el PP va arrencar de CiU sobre la taxa turística i l'aplicació del tiquet moderador sanitari. Així doncs, el gravamen sobre pernoctacions serà de 2,5 euros el més alt i de 50 cèntims el més baix. De l'euro per recepta en quedaran exempts els que cobren el PIRMI i els medicaments que costin menys d'1,67 euros. El PP es va abstenir en les seves pròpies esmenes que no havia pactat amb CiU per mantenir-les vives fins al ple de dimecres que ve. I, de passada, fer suar una mica més el pacte als nacionalistes.

Divergències amb l'aigua

Més enllà del document extrapressupostari, els equips negociadors segueixen sense trobar un punt d'acord ferm sobre la taxa a les empreses subministradores d'aigua. "Esperem tancar-ho aviat", asseguraven negociadors de CiU.

En tot cas, l'episodi d'ahir serveix per explicar una constant de la legislatura: un PP amb ganes d'assumir paper central en la política catalana que exigeix gestos formals als nacionalistes per erigir-se com a soci preferent. I aturar, ni que sigui durant una estona, la dinàmica de la geometria variable que fa any i mig que vol aplicar Artur Mas.

stats