Crònica 02/04/2011

PP i Ciutadans tensen el primer debat unitari sobre la consulta

Albert Balanzà
2 min
José Antonio Coto, de les Noves Generacions  del PP, va ser un dels assistents al debat.

La volada que estan agafant les consultes sobiranistes a mesura que s'acosta el 10 d'abril, la data de la convocatòria a Barcelona, i que s'hi afegeixen alts dirigents nacionals va donar ahir una altra passa cap a normalitat posant en una mateixa taula per primer cop fins a vuit forces polítiques (incloses les que s'hi oposen rotundament com PSC, PP o Ciutadans).

Ara bé, la convocatòria, organitzada per Òmnium, no va estar exempta de tensió en molts moments, sobretot quan el president de Noves Generacions del PP, José Antonio Coto, va qualificar la iniciativa de " patxanga " que "només serveix perquè CiU tapi la seva mala gestió", o quan el número 2 de Ciutadans per Barcelona, Carlos Carrizosa, va sostenir que les consultes estaven subvencionades i que rebien ajuda dels mitjans de comunicació. Amb el protagonisme dels extrems, el cap de llista de Solidaritat Independentista, Santiago Espot, va ser aplaudit en replicar que el PP sí que és un "partit patxanguero " i que molta gent ha dedicat moltes hores de feina perquè PP i C's es carreguin ara la iniciativa d'una plomada.

CiU i PSC també van mantenir la seva particular batalla dialèctica, molt més asserenada. Per la seva banda, l'eurodiputat nacionalista Ramon Tremosa va assegurar que gran part del seu partit està "actiu" amb la consulta, tot i que els passos també s'han de fer en seu parlamentària i també a Madrid. L'al·lusió previsible a l'actitud del PSC a les Corts espanyoles va ser ràpidament resposta per la diputada socialista, Laia Bonet, que va demanar respecte per la mobilització sobiranista, però que de seguida va posar el dit a la nafra del seu adversari de CiU advertint "si Duran compartiria aquesta consulta".

Malgrat que en un any i mig, des de la primera experiència d'Arenys de Munt, hi han participat 620.000 persones en 558 municipis (21% de l'electorat), la legitimitat d'aquestes xifres també va ser una altra guerra: el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, va esborrar els dubtes que els partits contraris havien argumentat apuntant que "cap altre moviment pot aplegar ara tanta gent a Catalunya".

Després del 10-A, què?

Tanta picabaralla no va fer perdre de vista a la majoria dels convidats que la taula rodona tenia com a objecte posar deures per al dia després de l'última consulta, la de Barcelona, i aquí el ponent més concret va ser la dirigent d'Iniciativa, Teresa Mira, que va considerar que el total de vots i de treball unitari que s'hagin recollit en aquests 18 mesos de mobilització seran "una eina fonamental per presentar-la davant la classe política perquè la converteixi en eina de treball". El debat, amb la sala d'actes d'Òmnium plena un divendres a la tarda, es va allargar amb el públic més de dues hores.

stats