L'IMPACTE DEL CONGRÉS DE CONVERGÈNCIA
Crònica 27/03/2012

PP i ERC recelen del nou rumb de CDC

El PP considera que la "radicalització" de CDC el pot forçar a deixar de ser el soci preferent del Govern. Els populars aprofiten l'ocasió per erigir-se com els únics garants de la centralitat política. El president d'ERC, Oriol Junqueras, no veu compatible apostar per l'estat propi i, al mateix temps, pactar amb el PP. Els republicans es tornen a oferir com a socis del Govern però amb poc convenciment.

Sara González Roger Tugas
4 min
PP i ERC recelen del nou rumb de CDC

BARCELONA. / BARCELONA.Camacho es replanteja la relació amb Mas i es reivindica com el partit de la centralitat

Els populars no semblaven ahir descontents amb el resultat del congrés de CDC. Mentre que altres partits de l'oposició qüestionaven el rumb cap a l'estat propi anunciat pels convergents, el PP parlava del "deliri independentista" del partit que ara dirigeix Oriol Pujol. La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va amenaçar ahir Artur Mas de no estendre-li més la mà si "el full de ruta de l'estelada" esquitxa també el Govern. A l'espera de l'aclariment, els populars obren "un període de reflexió" per replantejar la seva relació amb CiU. Això sí, tal com estava previst, populars i convergents votaran demà plegats la composició del consell d'administració de la Corporació Catalana de Mitjans.

"Si el full de ruta del congrés de l'estelada es trasllada al Govern, Mas es quedarà sol", va advertir ahir Camacho, que va afegir que si es dóna aquest escenari els populars plantaran cara i li retiraran el suport. I és que per al PP el congrés que ha celebrat CDC aquest cap de setmana marca un abans i un després en la "tradició de moderació" del partit nacionalista. Una prova més d'aquesta "radicalització" és, segons la líder del PP, que Oriol Pujol parlés "d'aigües podrides" a Espanya, una afirmació que Camacho considera un "insult" per a la resta de ciutadans de l'estat espanyol.

Els populars interpreten els passos de definició de CDC cap al sobiranisme com una oportunitat per eixamplar el seu radi d'influència i erigir-se com el gran garant de la centralitat política. De fet, Camacho va apel·lar directament als votants de CDC que no combreguen amb l'independentisme i va oferir el PP per allotjar els seus vots perquè és "l'únic partit instal·lat en la moderació". "El PP tindrà com a objectiu els socialistes desencantats i els votants moderats de CDC, que són majoria", va etzibar.

Fins ara Camacho ha actuat com la sòcia prioritària del govern de Mas a l'hora d'aprovar mesures de gran abast per a aquesta legislatura. Conscient d'aquesta posició de força, el PP es creu amb el dret de demanar explicacions a Mas sobre el gir independentista del seu partit i per això demanarà una reunió formal amb el president per tractar aquesta qüestió. Fonts populars asseguren que Camacho aprofitarà el ple al Parlament de demà per reunir-se amb Mas o, almenys, per fixar una data per parlar-ne.

Cap mesura a curt termini

Malgrat les amenaces de retirar el suport, al PP no li interessa perdre el protagonisme que implica ser el soci preferent del Govern. Per això, després de les crítiques, la líder dels populars va admetre que no prendrà cap mesura a curt termini en les relacions amb CiU, amb el pretext que necessita temps per observar el rumb del govern de Mas. Ni tan sols trencarà el pacte amb els nacionalistes per la composició del consell de la CCMA, que es vota demà, perquè "forma part de l'acord amb CiU" signat abans del congrés. De moment, doncs, el PP fa bona la dita que gos que lladra no mossega.

Junqueras desconfia del gir sobiranista de CDC i exigeix un canvi d'aliats per validar-lo

"Fets, no paraules". El lema electoral del PSC per a les catalanes del 2006 era l'exigència que reclama ara ERC a CDC per poder creure en el seu gir ideològic cap a la demanda de l'estat propi. Tot i que la reivindicació va quedar plasmada en el congrés convergent, dimecres CiU es disposa a donar al PP la vicepresidència de la CCMA per als pròxims sis anys, segons va recordar ahir el líder dels republicans Oriol Junqueras. "Si el capità del vaixell de CDC vol portar la nau cap a Ítaca, hauria de navegar cap a llevant i no cap a ponent, on només hi ha esculls", va afegir, fent referència a la terminologia naval usada per Mas.

La direcció republicana cada cop veu menys creïble la hipòtesi conforme a la qual el Govern vol pactar amb el PP mesures econòmiques de principi de legislatura i apostar per ERC els dos últims anys, amb un accent més nacional. A finals de gener Junqueras i el nou líder de CDC, Oriol Pujol, es van trobar per acostar posicions en aspectes claus, però alguns d'ells, com el futur de la Corpo, ja se sap que s'aprovaran amb l'aliat principal del Govern. Des de llavors no hi ha hagut més trobades i fonts pròximes a Junqueras expliquen que el líder republicà, després de sentir massa vegades "Això no ho pactarem amb vosaltres, però el següent sí", cada cop està més convençut que CiU no canviarà de rumb i seguirà pactant amb el PP.

Un altre element que escenificarà les prioritats de la federació, segons ERC, són els pressupostos espanyols, que l'executiu central presentarà divendres. El portaveu del PP a Catalunya, Enric Millo, va avançar diumenge que els comptes potser no agraden al Govern, però el líder de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, s'ha mostrat obert a votar-los encara que no contemplin el pagament immediat dels 759 milions per a infraestructures o els 1.400 dels fons de competitivitat. Junqueras ho veuria com una nova prova de l'entesa amb els populars.

Diferències amb el pacte fiscal

De la mateixa manera, el pla B fixat per Mas en cas que el concert econòmic no reeixís, una Hisenda pròpia, també ha descol·locat ERC. "És que el pacte fiscal no la incloïa?", es pregunta el president del partit. "És una engalipada, perquè ara per ara Catalunya només recapta el 7% dels impostos", afegeix un altre dirigent republicà. "Què faran, posar el cartell més gros a l'Agència Tributària?", es pregunta. Per sortir de dubtes i pressionar, el president parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, preguntarà a Mas en el ple de dimecres si està disposat a impulsar un referèndum si falla el pacte fiscal.

Tanmateix, els republicans no volen trencar amb CiU i segueixen oferint-se com a socis. "ERC sempre serà al costat del país", va reiterar Junqueras, i la portaveu del partit, Anna Simó, va reclamar ahir a la direcció republicana: "Si CDC vol fer de llebre del Govern, nosaltres hem de fer de llebre de CDC". Pretenen evidenciar que no és ERC qui evita una unitat independentista que creuen que és desitjada per les bases de CDC però no tant per la direcció.

stats