DEBAT SUCCESSORI AL PSOE
Crònica 03/02/2011

El PP atia el cas Faisán per debilitar el delfí Rubalcaba

Joan Rusiñol
2 min
Rubalcaba està sent promocionat per alguns dirigents del PSOE per rellevar Zapatero.

MadridMariano Rajoy està convençut que el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, serà el candidat socialista a les generals del 2012 i el seu partit ja ha posat en marxa l'ofensiva per debilitar-lo. En les últimes hores el PP ha carregat contra el número 2 del govern espanyol emparant-se en les últimes novetats judicials del cas Faisán , que investiga el suposat avís telefònic als membres d'una presumpta xarxa d'extorsió empresarial d'ETA just abans d'un cop policial contra ells. Els fets van passar en plena treva l'any 2006 en un bar d'Irun, a Guipúscoa, que ha acabat donant el nom a la causa.

Ara s'ha sabut que un dels telèfons que ha ordenat identificar el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, i des d'on podria haver-se fet la trucada, pertany al secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, mà dreta de Rubalcaba al ministeri de l'Interior. Pels populars, això demostra que és un cas "molt greu".

El partit de Rajoy no té cap dubte que la deriva que està prenent la investigació debilita seriosament les possibilitats del vicepresident primer de ser el cap de cartell del PSOE a les eleccions generals de l'any que ve si, com apunten la majoria de les informacions, Zapatero decideix no repetir. En aquest supòsit, Pérez Rubalcaba és el nom que sona amb més força i gairebé l'únic amb possibilitats reals a curt termini; una altra cosa és qui assumirà el lideratge dels socialistes passades les eleccions de l'any que ve.

Membres de la direcció del PP tenen clar que les dimensions que anirà prenent el cas deixaran Rubalcaba al marge de la cursa successòria. Per alguns, abans que els socialistes encarin aquest debat, l'home fort de l'executiu ja haurà hagut de dimitir. El vice-secretari general de comunicació, Esteban González Pons, va arribar a dir al seu perfil de Facebook que el cas Faisán és "com el GAL però a l'inrevés, és un cas de guerra bruta contra la policia, i ara apunta a Rubalcaba i a Zapatero". Més suau, i també a la xarxa, Mariano Rajoy va assegurar que el seu partit exigirà "un explicació" al màxim responsable d'Interior perquè aclareixi les últimes novetats.

De fet, els populars fa prop de dos anys que reclamen al vicepresident espanyol que s'expliqui. El seu ariet a les sessions de control ha estat el diputat Ignacio Gil Lázaro, que hi tornarà la setmana que ve. Pels comptes de Rajoy, serà la pregunta número "31 o 32" que li formularan sobre aquest tema i no pensen desistir perquè, segons ha explicat el parlamentari del PP, cada vegada és més clar que la qüestió "penja sobre el cap de Rubalcaba". El debat successori al PSOE ha tornat a donar aire al debat: el vicepresident està a l'ull de l'huracà.

Sobre aquesta polseguera interna, ahir en va parlar qui va ocupar durant anys la cadira on ara seu Pérez Rubalcaba. L'exvicepresident espanyol Alfonso Guerra va dir que ell no hi entrava: "Jo no estic en aquestes coses. Estan a una òrbita celestial per la qual jo no camino". El debat, però, es manté.

stats