ELS COMPTES DE LA GENERALITAT
Crònica 20/10/2011

El PP repta Mas a sotmetre's A la confiança del Parlament

El PP exigeix que es presentin els comptes abans de finals d'any, i el Govern, conscient del paper clau que els populars tenen per aprovar-los, fa gestos i equilibris per mantenir-hi bona sintonia.

Sara González
3 min
La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va exigir ahir al Parlament la presentació dels comptes abans de finals d'any.

Barcelona.Els sis diputats que li falten a CiU per tenir majoria absoluta són el taló d'Aquil·les que el PP aprofita per posar el Govern entre l'espasa i la paret. Ahir, després que la líder dels populars, Alícia Sánchez Camacho, instés Artur Mas a sotmetre's a una qüestió de confiança si no presentava els pressupostos del 2012 abans de finals d'any, CiU va fer el gest de retirar l'esmena a la totalitat que havia presentat a la modificació de la llei de finances públiques i de l'estatut de l'empresa pública impulsada pel PP.

La voluntat del Govern de no presentar uns comptes que tornaran a ser restrictius fins després de les eleccions espanyoles sotmet els convergents a un calendari frenètic que pot derivar en una prorrogació dels pressupostos si el ritme parlamentari no els permet aprovar-los abans del 31 de desembre. Davant la pressió del PP, que considera que aquesta situació seria "pèssima per a l'economia catalana i un clar motiu per exposar-se a la confiança del Parlament", Mas es va comprometre ahir a presentar els pressupostos abans de finals d'any. Una altra cosa és si el Govern aconseguirà l'aritmètica parlamentària per tirar-los endavant abans de les campanades. "Intentarem que sigui com més ràpid millor", va afirmar Mas.

A l'espera d'una foto de l'Estat

Tot i que l'oposició considera que el retard en la presentació dels pressupostos respon a la voluntat de protegir el candidat de CiU a les generals, Josep Antoni Duran i Lleida, d'una aprovació impopular, Mas va insistir que l'ajornament respon a la incertesa de no saber els ingressos que provindran de Madrid. El president vol tenir una "foto real per part de l'Estat" per evitar elaborar uns comptes que acabin sent "paper mullat". De fet, va advertir que en els últims anys s'han aprovat més de tres pressupostos amb unes previsions d'ingressos que eren un "invent", una situació que va acabar derivant en "dèficits excessius i endeutaments molt grans".

Per justificar aquest escenari d'incertesa, Mas va posar com a exemple els 4.000 milions d'euros dels quals ara el govern espanyol diu que disposa per complir amb l'objectiu de dèficit del 2011. "¿Serviran per pagar deutes que el govern espanyol té amb Catalunya?", va etzibar el president fent referència al fons de competitivitat. Malgrat tot, per al PP, partit que pot tornar a ser determinant en la negociació dels comptes, no valen les excuses. Camacho va recordar, durant la sessió de control, que el Govern "té els mitjans per poder fer les previsions econòmiques" necessàries i que la prova està en el fet que comunitats regentades pel PP, com ara Galícia, ja han presentat els comptes. La líder popular va anar més enllà i, en una exhibició de múscul, va reptar el president a posar a prova la seva confiança davant del Parlament si no presenta els comptes aquest any.

Tenint en compte que fins ara el PP ha tingut un gran protagonisme en la geometria variable que empra Mas per tirar endavant el seu programa, CiU va retirar l'esmena a la totalitat -i, per tant, en va facilitar la tramitació- a la proposició de llei presentada pels populars per simplificar o suprimir organismes públics, com ara el Memorial Democràtic. La maniobra va agafar per sorpresa el PSC, ERC, ICV-EUiA i SI, que donaven suport a l'esmena, i que van trobar en aquesta situació l'argument per denunciar un "pacte ocult" de CiU i PP.

Reunions i bona sintonia

La bona sintonia entre els dos partits la van escenificar la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i Camacho, que van sortir de l'hemicicle conversant i buscant l'atenció dels mitjans. "Si en l'acord dels pressupostos estaven d'acord a reduir l'administració, era absolutament contradictori que ara esmenessin el projecte". Aquest és l'argument que, segons fonts del PP, van emprar per convèncer CiU. De fet, ahir membres de les cúpules dels dos partits es van reunir per parlar de futures propostes, com ara les conclusions del pacte per a l'ocupació que van firmar al juliol.

stats