Publicitat
Publicitat

EL FUTUR D'EUSKADI

El PP i el PNB avalen el pla de pau sense Batasuna de López

Els populars i el PNB avalen la ponència per la convivència i la pau del lehendakari del PSE un cop els va garantir que no hi seria Batasuna. Tres diputats d'Aralar van trencar la disciplina de vot.

El PP, igual que el PNB, el PSE i Aralar, va acabar ahir donant suport a la creació de la ponència per la convivència i la pau, un cop han estat segurs que l'antiga Batasuna hi estava vetada. I aquesta garantia la donava hores abans de la celebració del ple el lehendakari, Patxi López: "Qui hi participi ha de rebutjar de manera clara la violència, condemnar assassinats i atemptats i fer una revisió crítica del passat a Euskadi".

Res a veure amb la calculada ambigüitat que va utilitzar el president basc el 8 de març, quan la moció presentada per Aralar no va reeixir a causa de les suspicàcies del PP, que sospitava que López permetria l'accés de l'esquerra abertzale il·legalitzada a aquesta ponència encara que fos de manera no permanent i a títol personal.

La falta de consens va obligar llavors a retirar la iniciativa. Ahir el Parlament basc la va tornar a debatre, i en aquesta ocasió, amb el suport assegurat dels populars, va ser bufar i fer ampolles: 70 vots a favor -PSE, PP, PNB i Aralar- i tres vots en contra, el d'Unió Progrés i Democràcia -perquè no es pot parlar de convivència quan ETA encara existeix, segons argumentava el seu únic representant-, i Eusko Alkartasuna, i també d'un dels quatre parlamentaris d'Aralar, que deixava clara la seva oposició a una ponència que exclou l'esquerra abertzale.

Crisi interna a Aralar

La ruptura de la unitat de vot d'Aralar, a més, va provocar una crisi en la formació independentista i la direcció va decidir hores més tard exigir als tres parlamentaris díscols l'abandó dels escons. La portaveu, Aintzane Ezenarro, i Mikel Basabe i Oxel Erostarbe no van seguir les directrius a favor del diàleg incloent i van fer costat a penabistes, socialistes i populars, partidaris de marginar l'esquerra abertzale il·legal. El coordinador d'Aralar, Patxi Zabaleta, reconeixia el dret dels tres parlamentaris a discrepar però no a desobeir les consignes, que, d'altra banda, afecten directament un soci en la coalició Amaiur. Per Zabaleta, "el diàleg excloent va contra els principis i l'ètica d'Aralar", i entén que en els termes que s'ha aprovat la ponència "perjudica el procés de pau".

De fet, el rerefons d'aquest conflicte intern és precisament la col·laboració electoral i política entre Batasuna i la seva escissió, Aralar. Ezenarro és la cap visible d'un sector minoritari i no organitzat que rebutja l'entesa amb el partit d'Arnaldo Otegi. Els parlamentaris crítics podrien ser ara expedientats i expulsats.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT