EL FUTUR D'EUSKADI
Crònica 31/03/2012

El PP i el PNB avalen el pla de pau sense Batasuna de López

Els populars i el PNB avalen la ponència per la convivència i la pau del lehendakari del PSE un cop els va garantir que no hi seria Batasuna. Tres diputats d'Aralar van trencar la disciplina de vot.

Daniel Gómez
2 min
Aintzane Ezenarro va trencar la disciplina de vot d'Aralar i va donar suport a la proposta del PSE i el PP, avalada també pel PNB.

VITÒRIA.El PP, igual que el PNB, el PSE i Aralar, va acabar ahir donant suport a la creació de la ponència per la convivència i la pau, un cop han estat segurs que l'antiga Batasuna hi estava vetada. I aquesta garantia la donava hores abans de la celebració del ple el lehendakari, Patxi López: "Qui hi participi ha de rebutjar de manera clara la violència, condemnar assassinats i atemptats i fer una revisió crítica del passat a Euskadi".

Res a veure amb la calculada ambigüitat que va utilitzar el president basc el 8 de març, quan la moció presentada per Aralar no va reeixir a causa de les suspicàcies del PP, que sospitava que López permetria l'accés de l'esquerra abertzale il·legalitzada a aquesta ponència encara que fos de manera no permanent i a títol personal.

La falta de consens va obligar llavors a retirar la iniciativa. Ahir el Parlament basc la va tornar a debatre, i en aquesta ocasió, amb el suport assegurat dels populars, va ser bufar i fer ampolles: 70 vots a favor -PSE, PP, PNB i Aralar- i tres vots en contra, el d'Unió Progrés i Democràcia -perquè no es pot parlar de convivència quan ETA encara existeix, segons argumentava el seu únic representant-, i Eusko Alkartasuna, i també d'un dels quatre parlamentaris d'Aralar, que deixava clara la seva oposició a una ponència que exclou l'esquerra abertzale.

Crisi interna a Aralar

La ruptura de la unitat de vot d'Aralar, a més, va provocar una crisi en la formació independentista i la direcció va decidir hores més tard exigir als tres parlamentaris díscols l'abandó dels escons. La portaveu, Aintzane Ezenarro, i Mikel Basabe i Oxel Erostarbe no van seguir les directrius a favor del diàleg incloent i van fer costat a penabistes, socialistes i populars, partidaris de marginar l'esquerra abertzale il·legal. El coordinador d'Aralar, Patxi Zabaleta, reconeixia el dret dels tres parlamentaris a discrepar però no a desobeir les consignes, que, d'altra banda, afecten directament un soci en la coalició Amaiur. Per Zabaleta, "el diàleg excloent va contra els principis i l'ètica d'Aralar", i entén que en els termes que s'ha aprovat la ponència "perjudica el procés de pau".

De fet, el rerefons d'aquest conflicte intern és precisament la col·laboració electoral i política entre Batasuna i la seva escissió, Aralar. Ezenarro és la cap visible d'un sector minoritari i no organitzat que rebutja l'entesa amb el partit d'Arnaldo Otegi. Els parlamentaris crítics podrien ser ara expedientats i expulsats.

stats