ELS ACORDS POSTELECTORALS
Crònica 06/06/2011

PP i PSE proposen un pacte anti-Bildu

Daniel Gómez
2 min
Els dirigents de Bildu es van reunir aquesta setmana amb els del PNB per mirar d'arribar a acords a Guipúscoa, on els abertzales van quedar primers.

BilbaoEuskadi entra en una setmana clau per començar a clarificar l'escenari postelectoral a les diputacions forals i als ajuntaments. Els últims dies les converses entre els partits s'han intensificat a la recerca d'acords que permetin aconseguir el govern de les institucions. Contactes que seguiran demà entre el PNB i Bildu, i dimarts entre el PP i el PSE. Tothom parla amb tothom, amb una excepció: independentistes i populars no es dirigeixen la paraula i treballen per vetar-se mútuament allà on sigui possible.

Els pactes a favor i en contra s'imposen perquè els comicis del 22 de maig han deixat un País Basc fragmentat: el PNB ha guanyat a Biscaia i Bilbao, el PP s'ha imposat a Àlaba i Vitòria, i Guipúscoa i Sant Sebastià pertanyen a Bildu. Per intentar modificar aquest mapa, socialistes i populars proposen al PNB un pacte anti-Bildu. Un acord global que s'hauria de tancar abans que els ajuntaments es constitueixin l'11 de juny.

El PSE vol Sant Sebastià

A més d'aquesta condició temporal, Rodolfo Ares n'hi afegeix un altra que considera "indispensable" i que és que els penabistes garanteixin que el PSE mantindrà les alcaldies de Sant Sebastià, Errenteria i Andoain, on Bildu ha estat la llista més votada. A canvi, el partit de Patxi López votarà a favor del candidat del PNB allà on l'hagi desbancat Bildu.

De moment, els negociadors socialistes i populars perceben una postura oberta en el PNB, i demanen que es defineixi clarament sobre aquest pacte global i posi fi a la "calculada ambigüitat" actual. La formació d'Iñigo Urkullu reunirà la seva assemblea nacional avui, però el número dos del PP d'Euskadi, Iñaki Oyarzabal, ja avança que no té "gaires esperances" en la decisió que pugui adoptar finalment el màxim òrgan de la formació nacionalista. José Antonio Pastor, portaveu de l'executiva del PSE, tampoc és optimista. "El PNB -assegura- està pensant en clau electoral de cara a les autonòmiques i no vol molestar Bildu, no vol que l'electorat d'aquesta coalició percebi el PNB com un enemic".

Urkullu encara no ensenya les cartes i només apunta que refusa qualsevol pacte que pretengui vetar una altra força política. La fórmula d'un pacte global que doni estabilitat institucional al país i que margini Bildu no agrada al líder del PNB, s'estima més el camí del mig: un "canvi de cromos" amb els socialistes que permeti als dos partits recuperar el control d'alcaldies perdudes en benefici dels independentistes i, a la vegada, no s'oposi al fet que Bildu governi Guipúscoa i l'Ajuntament donostiarra, les dues banderes que simbolitzen l'èxit electoral de la plataforma integrada per l'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna i Alternatiba. Mentrestant, Bildu constata que pot governar en minoria la diputació guipuscoana buscant pactes puntuals amb la resta de forces, fins i tot amb el PSE en qüestions socials i fiscals.

La coalició abertzale posa pressió al calendari i 17 dels seus 22 parlamentaris a les juntes de Guipúscoa ja s'han acreditat i han activat així el mecanisme per constituir aquesta institució el 13 de juny. El temps s'acaba i encara queda molt per negociar.

stats