PACTES POSTELECTORALS
Crònica 07/06/2011

El PP evita que Trias sigui alcalde dissabte amb un recurs al TSJC

L'Ajuntament de Barcelona no es podrà constituir dissabte, tal com estava previst, i Trias allargarà uns dies l'espera per governar la capital. Un recurs del PP pel recompte ho endarrerirà tot 20 dies.

Albert Balanzà
2 min
Agents de la Guàrdia Urbana i càmeres de televisió fan el passadís a Xavier Trias, acompanyat del seu equip, en l'entrada a l'Ajuntament el dilluns 23 de maig.

Barcelona.Amb moltes caixes precintades a punt per al trasllat, amb les trituradores de paper a ple rendiment per eliminar paperassa, amb les agendes dels líders adaptades al nou rol de govern (i fins i tot amb alguns regidors en funcions preparats per anar la setmana que ve a signar els papers de l'atur), l'Ajuntament de Barcelona engegarà dissabte una pròrroga de mandat in extremis després que el PP hagi decidit portar fins a les últimes conseqüències el ball estret de vots que encara li poden permetre obtenir el novè regidor en detriment del quinzè de CiU a Barcelona.

Ahir al vespre l'alcaldable dels populars a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va presentar al jutjat de guàrdia de la Ciutat de la Justícia un recurs que s'elevarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè li siguin comptabilitzats com a vàlids 56 vots més a Barcelona sobre 66 que ara estan considerats nuls per una marca de bolígraf. Aquest serà el tercer intent a través del qual els populars pretenen reduir encara més una distància que el dia del recompte definitiu ja es va escurçar de 113 a 60. El 28 de maig el PP ja va presentar un recurs davant la Junta Electoral Central sobre 89 paperetes, però en aquella ocasió la iniciativa es va desestimar. Fernández Díaz, que ahir també va anar a Madrid a participar en la junta directiva estatal, ha decidit "provar-ho fins a l'últim moment", tal com van apuntar fonts populars a l'ARA, per retallar la distància entre CiU i PP.

La presentació d'aquest recurs contenciós electoral implica que el ple extraordinari de presa de possessió del nou alcalde ja no es podrà celebrar dissabte, sinó que s'haurà de convocar l'1 de juliol, una vegada resolta la reclamació del PP. L'últim antecedent d'un cas d'aquestes característiques a Barcelona s'ha de buscar el 1991 per un recurs de la coalició Barcelona Verda que no afectava els resultats.

De tota manera, el que sí que se'n pot ressentir, després de la maniobra judicial, és l'evolució de les negociacions entre Trias i Fernández Díaz. Un portaveu dels nacionalistes va admetre ahir que la iniciativa del PP "no ajuda" a una entesa. Aquesta polèmica, a més, es produïa el dia que Trias es va reunir per segona vegada amb Jordi Portabella per explorar possibles acords amb els republicans.

stats