ELECCIONS AUTONÒMIQUES
Crònica 09/03/2012

El PP ja acaricia la majoria absoluta també a Andalusia

Joan Rusiñol
2 min
Javier Arenas, del PP, es presenta a les eleccions andaluses per quarta vegada.

MADRID.Aquesta mitjanit passada ha començat la campanya per les eleccions autonòmiques d'Andalusia, les més decisives de la seva història. Per primera vegada en 30 anys, la dreta espanyola podria desallotjar el socialisme del govern. El PP frega la victòria per majoria absoluta, l'única manera que té per arribar a la Junta. Si el PSOE i Esquerra Unida sumen, no l'hi permetran.

També avui és el primer dia de campanya a Astúries, on el mosaic és més complex, i el resultat, més incert, malgrat que els socialistes podrien ser ara la força més votada.

Càstig al PSOE andalús

Les enquestes apunten que finalment el conservador Javier Arenas serà el nou president andalús. Ningú li pot negar la tenacitat: és la quarta vegada que ho intenta.

El sondeig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) que es va fer públic ahir pronostica que el 25 de març el PP obtindrà entre 54 i 55 diputats. Aquesta última xifra és el llindar de la majoria absoluta. Fins ara tenia 47 escons. El PSOE trauria el pitjor resultat fins ara. Perdria uns 10 diputats i es quedaria només en una forquilla que va dels 44 als 46. Tot i això, IU passaria dels 6 actuals a entre 9 i 10 diputats. És a dir, que encara hi ha partit perquè, segons aquestes dades, hi ha una possibilitat que pugui governar una coalició d'esquerres. UPyD, el partit de Rosa Díez, es quedaria fora de l'hemicicle andalús.

Arenas, però, està escarmentat del 1996, quan el vent de les enquestes també li anava de cara i finalment va veure com se li esfumava el triomf a les urnes. Per això vol ser prudent. Confia que la tasca que ha fet des del 2004, visitant poble a poble la seva comunitat, acabi donant fruits. L'atur andalús -més del 30%, el més alt d'Espanya- i l'escàndol dels ERO fraudulents compliquen molt les coses als socialistes. José A. Griñán, el president socialista que va substituir Manuel Chaves, és el primer cop que n'és el candidat.

La partida serà disputada fins al final. Una dada significativa: quan es pregunta als electors qui prefereixen com a president, un 30,7% es decanten per Griñán i un 29,4% per Arenas. El president andalús també està lleugerament més ben valorat, tot i que suspenen tots. Aquesta és l'única branca on es poden agafar els socialistes. Per això han posat en marxa una campanya per subratllar la veterania del candidat del PP, titulada Arenas, qui no et conegui que et compri . El PSOE sap, en canvi, que la marca PP encara ven i que governa en totes les capitals de demarcació.

El repte d'una dreta dividida

A Astúries l'escenari és polièdric i totes les aliances són possibles. El PSOE seria la força més votada, seguida del PP. Els electors penalitzarien el president, Francisco Álvarez-Cascos, de Fòrum, que ha governat en minoria encara no un any. La clau serà la capacitat del la dreta per superar velles ferides i pactar.

stats