Crònica 23/05/2011

El PP arrasa a les Illes Balears

Enric Borràs
2 min
El candidat del PP al Parlament balear, José Ramon Bauzá, ha aconseguit una majoria absoluta històrica després d'obtenir 35 diputats.

La desaparició d'Unió Mallorquina ha afavorit una majoria absoluta sense precedents del Partit Popular al Parlament de les Illes Balears, als consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa i a la capital de l'arxipèlag, Palma. Les esquerres just mantenen el Consell de Formentera, el més petit. El PP, doncs, ha passat les eleccions sense notar les conseqüències dels escàndols de corrupció que han afectat l'últim govern que van comandar, el de Jaume Matas.

Els conservadors han aconseguit 35 diputats al Parlament, sis més dels que van sumar el 2007 i cinc més dels que els calien per obtenir la majoria absoluta. El PP mai no havia arribat a superar els 31 escons i aquest resultat és la sentència de mort al Pacte que havia governat aquesta legislatura. José Ramón Bauzá, partidari de derogar el decret de mínims que garanteix l'ensenyament en català i de canviar la Llei de normalització lingüística, serà president. Ahir, quan s'havia escrutat un 82% dels vots, ja va sortir davant les càmeres amb la confiança del guanyador. Va reconèixer que "la situació no serà fàcil" però va dir que el PP és "l'esperança" per sortir de la crisi econòmica.

Vot de càstig als socialistes

El Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB), de fet, tan sols ha perdut un diputat -ha passat de vint a dinou escons- però el fins ara president, Francesc Antich, que esperava millorar els resultats, va admetre que havien rebut "un vot de càstig" dels ciutadans i va afegir que des d'avui començarien a analitzar els resultats per determinar què havia passat amb el seu partit.

Els socialistes han aconseguit 14 diputats a Mallorca i Menorca, cinc més amb la coalició Pacte per Eivissa i un més amb la coalició Gent per Formentera. Ni Convergència per les Illes ni la Lliga Regionalista, les dues formacions que haurien pogut frenar l'ascens dels populars, han aconseguit representació.

Tots dos partits han quedat lluny del 5% que haurien necessitat per entrar al Parlament. Un altre resultat que no és pot obviar és el de Palma. El PP també ha aconseguit una còmoda majoria absoluta amb 17 dels 29 regidors en joc i ha escombrat l'actual alcaldessa, Aina Calvo, que ha perdut dos regidors. De fet els populars han pujat menys d'un 2% en percentatge de vot però la desaparició d'Unió Mallorquina els ha afavorit tant com a la resta de l'arxipèlag. És més, tan sols un dels dos regidors que ha perdut el PSIB ha acabat en mans del PP, l'altre és per la coalició PSM-IV-ExM, que ha millorat els resultats del Bloc de fa quatre anys. De fet la coalició PSM-IV-ExM ha aconseguit mantenir o millorar els resultats que va tenir el Bloc fa quatre anys a gairebé totes les institucions tot i que s'ha presentat sense Esquerra Republicana ni Esquerra Unida.

stats