Crònica 18/04/2011

El PP assetja ciutats claus del PSPV per ser encara més fort

Marina Gordillo
2 min

No en tenen prou amb el 60% de les alcaldies i governar sobre el 70% de la població del País Valencià. El PP vol augmentar-hi el seu poder i ha posat en el centre de la seva diana les grans ciutats i les localitats mitjanes tradicionalment governades pel PSPV. Els mateixos socialistes assumeixen que perdran influència en alguns d'aquests municipis. L'hegemonia del PP pot passar a ser pràcticament total després de les municipals i autonòmiques del 22-M, segons totes les enquestes conegudes fins ara. Els casos de corrupció de l'executiu de Francisco Camps no semblen afectar gens els electors valencians, que es mantenen fidels al PP a les tres demarcacions: Castelló, València i Alacant.

Més enllà de l'optimisme necessari per afrontar unes eleccions com les del 22 de maig, els uns i els altres saben que no hi haurà grans canvis a les tres capitals de província. Si bé en els comicis del 2007 el PSPV va tenir a la mà l'alcaldia d'Alacant, les escasses possibilitats que Esquerra Unida o Compromís pel País Valencià (coalició que inclou el Bloc Nacionalista Valencià i els escindits d'EU, Iniciativa del Poble Valencià) tornin a l'Ajuntament sumades a la millora de la valoració de l'actual alcaldessa (Sonia Castedo, del PP) i al canvi de cartell socialista amb Elena Martín fan poc probable un gir. També a Castelló, amb Alberto Fabra, i a València, amb Rita Barberá, la tendència es manté creixent per al PP. La carismàtica Barberà es mostra inexpugnable i els socialistes, després de fracassar l'any 2007 amb la coneguda Carme Alborch, han optat aquesta vegada per una aposta a llarg termini, la de Joan Calabuig.

Poques excepcions

Per províncies, a Castelló la previsió és que es mantingui l'actual repartiment amb poques excepcions. Però el PP ha intensificat la feina a Benicàssim, governada pel secretari general del PSPV a la província, Francesc Colomer, que no opta a la reelecció. Les enquestes socialistes donen per perduda aquesta ciutat, on hi ha molta segona residència dels habitants de Castelló i que és una espina clavada per al president de la Diputació, l'imputat Carlos Fabra, que ja no repetirà al càrrec.

A València la batalla se centrarà en el que fins el 2007 era conegut com el cinturó roig: l'àrea metropolitana que governava el PSPV. En les anteriors eleccions van passar a mans populars Paterna i Torrent, i el 22-M s'hi pot sumar Xirivella. També Aldaia i Benetússer són motiu de preocupació per als socialistes, atesos els problemes interns, però no obstant això confien a recuperar Mislata. Més al sud, Gandia, principal bastió del PSPV a la província, podria seguir governada per José Manuel Orengo, però no sense patir.

Finalment, a Alacant els esforços se centren en Elx, quarta ciutat del País Valencià i de més de 200.000 habitants. L'alcalde, el socialista Alejandro Soler, ha llançat un SOS al PSOE i a Compromís, la coalició que juntament amb EU tindrà un paper clau en el sosteniment dels governs locals socialistes, amb la condició que es desmarquin de la política de José Luis Rodríguez Zapatero. Un altre focus mediàtic serà Benidorm, on ara governen trànsfugues del PSPV i el PP i que pateix una important fractura interna.

stats