LES PERSPECTIVES DELS POPULARS A LES ILLES Reportatge
Crònica 05/01/2011

El PP balear enterra l'etapa Matas

Enric Borràs
3 min
PP, Universitat

Bona part dels membres de l'últim govern del Partit Popular a les Illes Balears -inclòs l'expresident Jaume Matas- estan implicats o són investigats en casos de corrupció política. Tot i això, les darreres enquestes apunten que el PP mantindrà els escons al Parlament. De fet, l'últim sondatge, del diari Última Hora , fins i tot els dóna 29 diputats, un més dels que tenen ara i a un sol escó de la majoria absoluta. La corrupció sembla que no els passa factura.

El professor d'antropologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Alejandro Miquel explica que els votants del PP "no castiguen" la corrupció. Argumenta que l'electorat de dretes és "molt més fidel" mentre que el del PSIB o el dels altres partits d'esquerres és molt més variable. De fet, Miquel estén aquesta fidelitat a Unió Mallorquina. Si bé la corrupció ha fet estralls a UM, fins al punt que al febrer els seus socis de govern la van expulsar de les institucions, la darrera enquesta els dóna encara presència al Parlament: passarien de tres a un diputat, que, a més, podria ser clau.

El professor de sociologia de la UIB Joan Amer defineix aquesta fidelitat d'una manera molt gràfica: "El PP és més que un club". Explica que el PP està molt arrelat a la societat mallorquina i que, en general, el partit té una base "molt consolidada". Amer recorda que els resultats de Formentera i d'Eivissa, "on el PP és tota una institució", poden ser decisius. I afegeix que depenen de molt pocs vots perquè "cada illa té la seva pròpia dinàmica electoral". A totes dues illes hi ha molt poca diferència de vots entre els populars i els altres grups. De fet, segons Alejandro Miquel, els canvis de govern a l'arxipèlag balear no depenen de cap "canvi social" sinó de l'oscil·lació de tan sols "mig miler o un miler de vots".

A més, Miquel defensa que la societat illenca està molt acostumada a la corrupció. Fins i tot diu que les Illes Balears són una "cleptocràcia" amb un fort concepte de la propietat privada. "Jo no he vist en cap més lloc tota aquesta quantitat de tanques per tot el territori, tots els camps i boscos privats estan tancats i diuen que és pels animals, però ja no n'hi ha", explica. Tot i això, hi ha certs símptomes de canvi. Fa poc més d'un any, el desembre del 2009, més de mil persones es van manifestar al passeig del Born de Palma en una protesta contra la corrupció convocada espontàniament via Facebook. Al març, una cadena humana de més de dues mil persones va envoltar la seu del Parlament, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma. També era un clam contra la corrupció. Però tot això va passar quan els processos judicials omplien cada dia les portades.

Regeneració o estratègia?

Tot i aquest panorama la secretària general del Partit Socialista de les Illes Balears, Rosa Maria Alberdi, és optimista. Recorda que a les últimes enquestes el PSIB és l'únic partit que creix en nombre de vots i diu que "si bé UM ha fet un esforç per reinventar-se el PP no ha fet aquest procés de regeneració". El president del PP balear, José Ramón Bauzá, va vetar de les llistes electorals els imputats en processos de corrupció però Alberdi creu que això no va ser res més que una estratègia per treure's de sobre dirigents del partit que li podien fer ombra. En el fons, diu, el partit no ha canviat i per això confia "que la gent no oblidi la corrupció".

En canvi, el secretari general del PP balear, Miquel Ramis, diu que el seu partit ha fet un procés de renovació innegable perquè era "una exigència dels ciutadans" i que Bauzá hi va saber respondre. Destaca que no duran cap imputat a les llistes electorals i diu que el canvi "és una realitat, no una operació d'imatge" i confia que l'electorat respondrà. A més, critica el PSIB per haver volgut treure rèdit polític dels casos de corrupció i recorda que el govern del Pacte ha tingut tres consellers de Turisme diferents per aquesta mateixa raó. Els dos primers consellers eren d'UM i estan imputats en processos judicials.

El president d'UM, Josep Melià, per la seva banda, confia que la regeneració del partit servirà perquè aconsegueixi tornar a entrar al Parlament. Amb ell al capdavant UM ha fet un canvi de direcció cap al nacionalisme i, tímidament, s'ha tornat a aproximar al PSIB intentant, a la vegada, mantenir una porta oberta al PP. De totes maneres no és clar que aconsegueixi superar la barrera del 5% dels vots necessaris. Encara que la darrera enquesta els dóna un diputat n'hi ha d'altres que no preveuen que tinguin cap escó. Segons el sociòleg Joan Amer, UM aconseguia molts dels vots amb una "xarxa clientelar" que la nova direcció pot haver perdut precisament perquè ha canviat la seva manera clàssica de fer política.

stats