EL PANORAMA A LES FORCES DE L'OPOSICIÓ
Crònica 14/01/2011

El PP complica a Mas dir-li 'no' en economia

Recuperats del revés que va suposar que CiU triés el PSC per pactar la investidura, el PP veu en l'oposició "implacable" que vol fer el PSC l'escletxa per erigir-se en referent del Govern per sortir de la crisi.

Marc Colomer
2 min
PP, Sanchez-Camacho

BarcelonaEl PP d'Alícia Sánchez-Camacho va creure que amb els seus millors resultats a Catalunya -18 diputats- passava a ser el soci preferent del govern d'Artur Mas sense baixar de l'autocar. Però el pacte de CiU amb el PSC per a la investidura en segona volta de Mas, que implica el compromís que la federació no prendrà cap decisió important sense els socialistes, va descol·locar els populars. Ara bé, si el PP veia en el pacte una sociovergència no formal de facto , que el PSC anunciés després una oposició "implacable" i la seva crisi interna els ha donat oxigen per reivindicar-se de nou com a referent de Mas, almenys, en matèria econòmica. No sense abans reclamar-li al president que deixi enrere el discurs nacional.

"Els socialistes no estan en condicions d'exercir l'oposició al Govern que necessita Catalunya", va exclamar ahir Camacho, que es va erigir en "única i veritable oposició"; una oposició que volen exercir de manera "crítica, constructiva i ferma".

Així, després de la reunió del grup parlamentari del PP a l'Arxiu Tarradellas de Poblet, Sánchez-Camacho va cridar Mas a recuperar l'esperit del que va ser president de la Generalitat, Josep Tarradellas, "obert de mires i amb voluntat de consens" per sortir de la crisi, però també perquè mostri "voluntat d'entesa" amb Espanya. Sánchez-Camacho insistia ahir en retreure al president de la Generalitat que s'hagi centrat "massa" en "transicions nacionals i enfrontaments".

Reptes de fàcil consecució

La líder dels populars catalans va anunciar, quan falta una setmana per al primer ple del Parlament, que presentarà una proposta de llei d'estabilitat pressupostària i un pla estratègic per a la Petita i Mitjana Empresa que inclou la supressió de l'impost de successions amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener d'enguany. "És molt important frenar el deute que ens ha deixat el tripartit per poder tirar endavant", va clamar Sánchez-Camacho, que sap que aquest és un discurs que pot subscriure sense dificultats CiU.

Els populars catalans llancen d'entrada aquests reptes en matèria econòmica que, aparentment, CiU té complicat de rebutjar. I així, busquen poder exhibir una primera victòria ideològica (de fàcil consecució) per erigir-se en força útil i amb mentalitat de govern.

Però el cert és que CiU també aprofitarà el context per collar el PSC. Ni que sigui mostrant l'interès de populars o republicans per ser referents d'oposició constructiva. CiU en té prou amb PP o ERC per sumar la majoria absoluta que no té en solitari al Parlament.

stats