Crònica 10/05/2011

El PP nega contradiccions internes, però Trillo reclama mà dura

Roger Tugas
2 min
Rajoy, en un míting a Las Palmas de Gran Canaria, va tornar a evitar corregir els falcons del PP.

Barcelona.Malgrat que durant el cap de setmana Mariano Rajoy ha evitat corregir els falcons del PP que carregaven contra la sentència sobre Bildu, ahir la formació va negar contradiccions i va assegurar que és el president del partit qui marca la línia oficial: lamentar però acatar la legalització dels abertzales.

La portaveu dels populars al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, va seguir escrupolosament la consigna, tot i que li va reclamar al ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que demostri que no li falten ganes d'actuar contra Bildu "davant la més mínima sospita". El responsable de Justícia del PP, Federico Trillo, va anar més enllà i va criticar durament una sentència "sense fonament" que amaga una predeterminació política. "No ens aturarem per impedir que els etarres i els seus amics estiguin a les institucions", va afegir. El va seguir el president del PP basc, Antonio Basagoiti, que va avançar que quan Rajoy governi a Espanya s'aplicarà la llei perquè qui defensi els terroristes "se'n vagin a casa". L'al·ludit, però, no hi va fer referència en el seu míting a Las Palmas de Gran Canaria.

El PNB es torna a acostar al PSOE

Zapatero, per la seva banda, ja respira una mica més tranquil, ja que, com preveia, la sentència ha enterrat l'amenaça d'allunyament del PNB, de qui necessita els vots. De moment, els nacionalistes bascos ja han retirat la pregunta relacionada amb Bildu que preveien plantejar demà. Un primer senyal de distensió, després que el president espanyol i el líder del PNB, Iñigo Urkullu, parlessin dijous a la nit, sis minuts després que es conegués la sentència, i s'instessin a abordar les relacions entre el govern espanyol i el partit basc després del 22-M.

Per la seva banda, Bildu reclama a PSOE i PP que als seus mítings no donin a ETA "una centralitat que probablement no ocupa i que seria bo que no ocupés". I Josep A. Duran i Lleida, de CiU, lamentava que el PP només aplaudeixi el TC quan l'alt tribunal "fot Catalunya".

stats