SANITAT
Crònica 02/02/2012

El PP crearà la targeta sanitària única a l'Estat

La recentralització que propugna el govern de Mariano Rajoy també arribarà a la sanitat i als serveis socials. El PP va anunciar ahir una targeta sanitària única i canvis per endreçar la llei de la dependència.

Joan Serra
2 min
La ministra de Sanitat, Ana Mato, abans de la seva compareixença d'ahir al Congrés.  Taxis circulant a Barcelona.

BARCELONA.La primera compareixença de la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va ser prolífica. I el degoteig d'anuncis de Mato van evidenciar la voluntat de l'executiu espanyol d'uniformitzar el sistema sanitari i la prestació de serveis socials. Tal com figurava en el programa electoral del PP, la ministra va avançar que crearà una targeta sanitària única a l'Estat, així com una cartera de serveis comuna -incloent-hi els serveis sociosanitaris-, per aconseguir que tots els ciutadans puguin accedir a les mateixes prestacions independentment d'on resideixin. Sanitat també planteja un calendari de vacunacions unificat, la lliure elecció de centre mèdic i facultatiu i un nou model de prestació farmacèutica.

Les mesures de la titular de Sanitat van posar en guàrdia la Generalitat, que va mostrar el seu desacord amb la introducció de la targeta sanitària única, tenint en compte que Catalunya ja en té una de pròpia. "De document únic per poder-nos identificar ja hi ha el DNI", va expressar ahir a l'ARA Francesc Sancho, secretari d'Estratègia i Coordinació del departament de Salut. La ministra va incloure la targeta en un projecte més ampli, anomenat E-salud, que comportarà la unificació de les bases de dades per facilitar l'accés als historials clínics dels pacients des de qualsevol punt de l'Estat i la recepta electrònica única. "El sistema català de salut té una personalitat pròpia, que s'ha de respectar", va afirmar Sancho. Salut espera de la ministra el tacte suficient per negociar aspectes com la llengua de la història clínica compartida i, fins i tot, el nom de la targeta.

El Govern també demanarà sensibilitat a Mato en matèria de recursos. La titular de Sanitat va defensar ahir la necessitat d'un gran pacte d'estat per a la sanitat i els serveis socials, similar al Pacte de Toledo per a les pensions. "Ens sembla imprescindible parlar de més diners per a la salut a Catalunya, perquè hi ha un desequilibri evident", va replicar Sancho a la proposta del govern espanyol. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ja va demanar la setmana passada a la ministra un acord per resoldre el dèficit de la sanitat pública, així com un fons de compensació territorial per finançar l'atenció dels pacients d'altres comunitats, que per a Catalunya suposa una despesa de 55 milions d'euros.

Pagar segons l'ajuda al dependent

"En lloc de construir un únic sistema com a pilar del benestar social, hem construït 17 columnes diferents", va dir Mato sobre la llei de la dependència, que també es transformarà per aplicar criteris homogenis. Se simplificarà el procediment per reconèixer el grau de dependència i canviaran els criteris de finançament, per incentivar, per exemple, la contractació de serveis en lloc de prestacions econòmiques. Les comunitats obtindran més recursos en el cas de satisfer una plaça de residència que en el d'oferir una ajuda familiar. Mato discutirà els canvis amb els consellers abans del març.

stats