Crònica 13/05/2011

El PP balear defuig la confrontació per no relliscar a última hora

Els dos principals partits de les Illes dibuixen una campanya de baixa intensitat. Els populars hi passen de puntetes perquè res els espatlli unes eleccions autonòmiques que donen per guanyades.

Enric Borràs
2 min
José Ramón Bauzá s'ha aferrat al clàssic missatge de canvi, que dóna per fet que es produirà si no cometen errors de darrera hora.

Palma.El candidat del PP a Palma, Mateu Isern, dóna excuses per Twitter per evitar debats electorals. Els candidats a la presidència del govern i del Consell de Mallorca, José Ramón Bauzá i Maria Salom, només n'han acceptat un. Els populars eviten la confrontació directa, no es defineixen sobre qüestions clau i ja no parlen del català. Alhora, els socialistes no ataquen per la corrupció i les esquerres se'n distancien. És la dinàmica de la campanya de les autonòmiques del 22-M a les Balears. Moure's comportaria riscos que ningú vol córrer.

Al debat a la televisió de Mallorca, dimecres, Salom es va limitar a recitar el seu programa i gairebé no va respondre a cap dels reptes que li va plantejar la rival socialista, Francina Armengol, i els altres candidats. Tant és així que va continuar sense dir si mantindrà el projecte de via connectora de Palma que ha fet el PSIB o si tornarà al segon cinturó del PP, causa de gran mobilització.

A hores d'ara Bauzá i Francesc Antich encara negocien el cara a cara que han de fer diumenge. Els populars volen un debat encotillat, sense rèpliques. Es tracta de passar desapercebuts per no espatllar una campanya que veuen guanyada. Donen per feta la majoria absoluta en les principals institucions: Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca i Parlament. I això també es fa evident quan eviten els atacs al català com a arma electoral. I més enllà d'algunes propostes difícils d'executar, com la lliure elecció d'escola que ja havia promès Jaume Matas i que no va complir mai, no diuen què pensen fer si governen, al més pur estil Rajoy.

El PP ha aconseguit centrar la campanya en clau estatal, en la crisi econòmica i en la crítica al govern espanyol. I això es pot fer encara més evident a partir d'avui, ja que Zapatero participa al primer gran acte de campanya del PSIB, a Inca. En canvi, els socialistes no han pogut fer valer cap aspecte de la política balear per contrarestar la mala imatge de Zapatero. Ni tan sols els escàndols de corrupció de l'executiu popular de Jaume Matas.

Qui ni oblida ni perdona la corrupció és la coalició PSM-ICV-Entesa. "El 22 triem entre una maqueta per fer un palau d'òpera o escoletes", clamava en l'acte central de la coalició, dilluns, el candidat Biel Barceló, sobre els escàndols de corrupció del PP. Tant els econacionalistes com EU no perden ocasió, tampoc, per carregar contra les retallades dels socialistes i pels 240 milions del fons de competitivitat que el govern espanyol també nega a Balears.

stats