Crònica 20/02/2012

El PP veu punts d'entesa amb CiU per sumar-se al pacte fiscal

Ara el PP considera que hi ha camp per córrer per sumar-se al pacte fiscal del Govern. I la comissió de seguiment del pacte del Neri pels pressupostos és un "enllaç permanent" amb CiU que ho pot facilitar.

Sara González
3 min
El PP veu punts d'entesa amb CiU per sumar-se al pacte fiscal

BARCELONA.El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha expressat en més d'una ocasió que no perd l'esperança de sumar els socialistes -abans de l'estiu- i fins i tot els populars a la reivindicació del pacte fiscal en la línia del concert. Malgrat que des de les files del PP sempre han criticat amb contundència tota proposta inspirada en el concert econòmic, els últims acords amb el Govern i els matisos de CiU a la proposta llimen asprors i creen ponts d'entesa. "Hi ha terreny per explorar", asseguren ara fonts del PP.

El partit que lidera Alícia Sánchez-Camacho ja ha manifestat en més d'una ocasió que està disposat a parlar d'una millora del finançament de Catalunya sempre que la situació econòmica ho permeti. Fonts del carrer Urgell van més enllà i asseguren que, a més d'una millora "justa" en el finançament, estan disposats a acceptar que "Catalunya tingui una consideració singular" pel que fa al model, fora del règim comú. Això sí, adverteixen a Mas que recaptar "tots, absolutament tots" els impostos a Catalunya és difícil i li demanen que, a l'hora de negociar aquesta qüestió amb Rajoy, "toqui de peus a terra".

Sigui com sigui, els populars han obert més vies d'entesa. I a part dels acords signats amb el Govern, la clau també són els matisos introduïts per l'executiu de Mas. Tal com va explicar ahir l'ARA, la prioritat ja no és sortir de la Lofca sinó reduir a la meitat els com a mínim 12.000 milions d'euros de dèficit fiscal amb l'Estat. Amb aquest plantejament, el Govern també facilita les negociacions amb el PSC. Sobretot després que l'eurodiputat Ramon Tremosa ha obert la porta a tenir una agència tributària consorciada amb l'Estat -amb majoria catalana-, precisament el model que defensen els socialistes.

Risc de perdre els aliats actuals

El que caldrà veure és si en el camí de buscar l'acord amb el PP i el PSC, el Govern aconsegueix retenir ERC, que fins ara ha subratllat que no aprovarà que el consens acabi diluint les conclusions de la comissió del concert que ja van subscriure amb CiU, ICV-EUiA i Solidaritat.

Pels populars, la negociació del pacte fiscal amb el Govern s'inclourà en el mecanisme de relació creat amb l'acord de pressupostos, la qual cosa suposa l'inici d'una entesa entre CiU i PP que s'anirà extrapolant a altres àmbits durant tot el 2012. Si bé el pacte del Neri pels comptes va transcendir sobretot per la reducció de l'impacte de les taxes que preveu el Govern, un dels elements que n'ha passat desapercebut és la clàusula que obliga a crear una comissió de seguiment que revisi el compliment dels deu punts socioeconòmics de l'acord. Segons fonts populars, serà "un comitè d'enllaç permanent" amb el Govern i l'aprofitaran per interferir en les mesures rellevants per al país. També serà l'organisme en el qual l'executiu de Mas intentarà atraure el suport dels populars a les grans propostes de Govern.

Per Sánchez-Camacho, no n'hi ha prou de pactar pressupostos o les lleis òmnibus. Vol continuar eclipsant el PSC (és obvi que ja és molt més rellevant que ERC) i erigir el seu partit com el més decisiu de tota l'oposició. Per això necessitava garantir-se contactes regulars amb l'executiu de CiU durant almenys aquest curs polític. Per mantenir-se a la palestra un cop passat el capítol dels comptes, va exigir durant la negociació una clàusula per constituir una comissió de seguiment del pacte escrit, un organisme que obligarà CiU a reunir-se regularment amb el PP.

Contrarestant el PSC

Fonts del PP asseguren que serà "una comissió bilateral real" que poc té a veure amb la relació que el Govern va iniciar amb el PSC per explorar "grans acords de país" i que en aquests moments va per la corda fluixa. Precisament avui l'executiva socialista decidirà si aquesta bilateralitat continua després del pacte de pressupostos CiU-PP. Si el PSC se n'aparta, deixaria més que mai la geometria ja poc variable de Mas al carreró sense sortida.

stats