CONVENCIÓ POPULAR
Crònica 08/10/2011

El PP es descara

Joan Rusiñol
3 min
El canvi La campanya del PP té com a lema "Comença el canvi". Rajoy fixa com a exemple de la renovació la feina que fa Cospedal a Toledo.

Enviat especial a màlagaMariano Rajoy va aprofitar la segona jornada de la convenció del PP a Màlaga per escoltar i deixar-se estimar. El candidat de la dreta a la presidència del govern espanyol va optar perquè els seus col·laboradors més directes fessin dues coses: recrear-li les orelles amb una cascada d'elogis i explicar algunes de les propostes que recollirà el programa electoral. Federico Trillo, Soraya Sáenz de Santamaría, Juan Manuel Moreno, Alícia Sánchez-Camacho i Ana Pastor van anar desgranant un receptari d'inspiració clarament aznarista: mà dura en seguretat ciutadana, harmonització territorial i reformes econòmiques per satisfer les demandes empresarials.

Aquesta vegada, a la trobada no hi ha faltat ningú. Les discrepàncies ideològiques que van estar a punt d'esquinçar el partit l'any 2008 -i que van provocar sonats cops de porta com el de María San Gil a Euskadi- són història. Les eleccions són a tocar i ara tothom rema en el mateix sentit per desbancar el socialisme del poder. Per això, la crida que José María Aznar va fer dijous per no amagar el discurs autèntic del PP ha esclatat en un seguit de propostes que els conservadors han perfilat els últims quatre anys a l'oposició. L'objectiu de Rajoy és passar de puntetes fins al 20-N per no espantar cap elector, però sense renunciar al seu ideari. L'optimisme intern de la formació i les enquestes, que no desmenteixen la majoria absoluta, avalen l'estratègia.

Presó perpètua revisable

Endurir les condemnes. Repensar les penes passats 20 anys

"Cal recuperar l'imperi de la llei", va proclamar el responsable de justícia del PP, Federico Trillo, en una de les taules rodones de la jornada. Va confirmar que el partit inclourà al programa la idea d'endurir el Codi Penal amb una pena màxima que es podria revisar passats 20 anys. Aleshores, un tribunal decidiria si el pres surt en llibertat o continua la condemna en funció de les possibilitats de reinserció. El PP recorda que aquesta és una mesura que ja apliquen 14 estats europeus i que té el suport del 82% dels ciutadans.

Trillo i la portaveu popular al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, han anat explicant aquesta mesura els últims temps, sobretot després de casos que van causar una forta commoció social com l'assassinat de la nena Mari Luz Cortés o la desaparició de Marta del Castillo. Juristes conservadors han avalat la mesura i els que hi estan en contra, com el govern del PSOE, argumenten que l'actual Codi Penal ja preveu penes més dures, de fins a 40 anys.

Els serveis, iguals per llei

El PP planteja harmonitzar uns mínims arreu de l'Estat

El portaveu de política autonòmica, Juan Manuel Moreno, va anunciar que, si guanya, el PP aprovarà per llei una "cartera bàsica de serveis públics comuns, que inclourà sanitat, educació i serveis socials". El dirigent popular, però, no va explicar com s'ho farien per no trepitjar competències en àmbits que estan transferits a les comunitats autònomes. Es va limitar a dir que cal "simplificar la xarxa competencial". Altres dirigents van criticar que hi hagi, per exemple, 17 calendaris de vacunació. Alguns dels presidents autonòmics més veterans, com Juan Vicente Herrera, de Castella i Lleó, van provar de rebaixar el to. Va recordar als seus companys que han de defensar "un autonomisme útil".

Reforma laboral

Els populars volen canvis de fons en benefici dels empresaris

La responsable d'explicar les línies d'un dels projectes estrella de Rajoy va ser la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho. Segons va dir, cal una reforma laboral que permeti escollir entre el conveni territorial o el sectorial en funció dels interessos empresarials; que prioritzi els convenis d'empresa, i que augmenti la flexibilitat. Sáenz de Santamaría va fer servir ahir un to més dur que l'habitual i va dir que el PSOE "s'ha passat pel forro els mandats" parlamentaris per ajudar les pimes i els autònoms.

Més control del TC

Recurs d'inconstitucionalitat previ i magistrats vitalicis

El PP, que va recórrer l'Estatut de Catalunya al Tribunal Constitucional però no va poder-ne paralitzar el desplegament, reclama ara que es reintrodueixi el recurs previ, eliminat l'any 1985, per evitar de nou situacions similars. Objectiu: que quan els magistrats deliberin sobre una llei estatutària no es vegin "pressionats per cap referèndum o majoria parlamentària". Perquè la institució recuperi el "prestigi" perdut, Trillo va proposar que els seus integrants ho siguin a proposta del govern espanyol i amb caràcter vitalici, com al Suprem dels EUA.

Nou pla hidrològic

El PP insisteix que el problema de l'aigua no està solucionat

L'extremeny Carlos Floriano va explicar que Rajoy proposarà un "pacte nacional de l'aigua solidari" entre territoris. No en va concretar les característiques però els populars segueixen criticant que Zapatero aturés el que havia planificat Aznar i que transvasava l'aigua de l'Ebre al País Valencià, Múrcia i Andalusia.

Mà dura amb Amaiur

Els populars recuperen el discurs aznarista contra els abertzales

Tot i que Rajoy no vol parlar d'ETA en campanya, ahir el PP es va veure obligat a defensar la duresa que va fer servir dijous Aznar. Va exigir al govern que "vigili" Amaiur, la plataforma electoral abertzale.

stats