Crònica 26/03/2012

El PP desvincula el resultat dels ajustos de Rajoy

El PP va patir ahir, en menys de tres mesos de govern, els primers efectes de la seva política de retallades. Els conservadors eviten, però, fer autocrítica dels motius de la victòria insuficient a Andalusia.

J.f.
2 min
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ahir a la seu de Génova.

MADRIDEl posat seriós i la mirada tensa de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, representaven ahir una clara mostra de l'estat d'ànim dels conservadors, que es van tornar a quedar a les portes de poder governar a Andalusia quan semblava que ho tenien tot de cara. El PP va patir els efectes de la política de retallades del govern espanyol, tot i els intents del president Mariano Rajoy de posposar els grans anuncis, com els pressupostos, fins després dels comicis.

Tot i que Cospedal va insistir a subratllar que la victòria del PP a Andalusia és un "resultat històric" i va evitar fer autocrítica, la seva cara, en la seva compareixença a la seu del carrer Génova, delatava la frustració del partit, que aspirava a posar fi a més de 30 anys d'hegemonia del PSOE a Andalusia. La número dos del PP no va voler fer cap anàlisi de per què Javier Arenas no va assolir la majoria absoluta que pronosticaven gairebé totes les enquestes en els últims dies.

Cospedal va fugir d'estudi quan se li va preguntar si les reformes i els plans d'ajust aprovats pel govern espanyol podien haver afectat les aspiracions d'Arenas. "Unes eleccions autonòmiques són diferents que unes generals", va assegurar, abans de subratllar que el "canvi a Espanya és imparable". Ahir, però, l'onada blava del PP no va aconseguir arribar al seu feu més desitjat, i ampliar encara més el seu poder a Espanya, on ja governa en 11 de les 17 comunitats autònomes i en 3.000 dels 8.000 ajuntaments.

El PP té un "suport majoritari"

Malgrat els resultats andalusos, la secretària general del PP va insistir que Rajoy seguirà amb el seu full de ruta i que no li tremolarà el pols. "Aquest govern està compromès amb les reformes que són indispensables per a Espanya i té el suport majoritari", va dir, cinc dies abans de la vaga general que han convocat els sindicats contra la reforma laboral.

Com acostuma a succeir amb les derrotes electorals, Cospedal només va voler veure el cantó positiu de la jornada. Va ressaltar que per "primera vegada en la història de la democràcia" el PP va guanyar les eleccions andaluses, amb "un suport i una diferència important" amb el PSOE. "La força del PP com a líder del Parlament andalús és innegable", va dir. Una majoria, però, que li serà insuficient per governar.

L'autocrítica que no va fer Cospedal sí que la van fer altres membres del partit. "Hem donat per fàcil una cosa molt difícil", va assegurar una portaveu. "El resultat és baix respecte a les expectatives", va afegir.

La victòria insuficient a Andalusia posa en dubte el lideratge d'Arenas, que ja s'ha presentat a quatre eleccions. "Ja parlarem del que ell vol", va dir Cospedal. I també suposa un fracàs de l'estratègia de Rajoy, que va resistir la pressió de la Unió Europea i les queixes de l'oposició, i va posposar els anuncis dels nous ajustos fins després dels comicis per no perjudicar Arenas. Rajoy volia començar amb bon peu una setmana clau: es veurà amb el president d'EUA, Barack Obama, a Seül; farà front a una vaga general i presentarà els pressupostos. La setmana, però, comença malament.

stats