L'ESTABILITAT DEL GOVERN
Crònica 09/07/2011

El PP dóna per fet un pacte estable amb CiU

L'acord CiU-PP pels pressupostos ja és un fet. L'encarregada de presentar-lo, a falta de foto oficial, va ser Alicia Sánchez-Camacho, orgullosa de pactar amb el Govern la llei més important de l'any.

Oriol March
3 min
Assenyalant l'acord Alicia Sánchez-Camacho va presentar ahir el pacte pels pressupostos a la seu del PP, que estava inusualment plena com un ou.

Barcelona.Després de setmanes de negociacions, els dos partits ja tenen el que pretenien. CiU ha obtingut l'abstenció del PP als pressupostos de la Generalitat per a aquest 2011 i els populars han assolit una posició central, àmpliament intuïda i perseguida els últims mesos, en la política catalana. Han aconseguit que el Govern hagi acordat amb ells la llei més rellevant de l'any i, a més, n'han tret concessions importants. "S'ha encetat una nova etapa en les relacions entre els dos partits", va vaticinar una eufòrica Alicia Sanchez-Camacho, presidenta del PP català. Aquesta nova etapa de relacions passarà, segons va avançar Sánchez-Camacho, per noves negociacions: la llei òmnibus, el suport als emprenedors i les pimes i, per descomptat, els pressupostos del 2012. "I aquesta vegada volem negociar-los des de zero", va advertir.

A la foto del pacte, però, no hi va voler aparèixer CiU. "No és una reedició del pacte del Majèstic, perquè es produeix en altres circumstàncies i amb altres protagonistes", va insistir el president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a Antena 3. Va justificar el pacte carregant contra PSC i ERC que, a parer seu, "van mirar cap a una altra banda" quan CiU se'ls va atansar per demanar-los l'abstenció. Socialistes i republicans el van contradir. "Han pactat amb el PP perquè han volgut", va indicar el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, mentre que el líder d'ERC, Joan Puigcercós, va afirmar que es tracta d'un acord que ha sortit "gratuït" a CiU. Però la negociació del paquet òmnibus no perilla.

Els acords entre CiU i PP tenen vuit eixos que contemplen mesures econòmiques, polítiques socials i reordenació de l'estratègia exterior.

Delegacions exteriors"S'ha acabat l'etapa de deliri de les ambaixades de Carod-Rovira"

Així va presentar Sánchez-Camacho la reordenació de la política exterior catalana que inclou l'acord. Segurament, el gest polític i simbòlic més destacable que el PP ha arrencat a CiU. El Govern haurà de presentar un pla de reestructuració de la política exterior, que contemplarà el tancament d'alguna ambaixada, i haurà de coordinar l'acció d'aquestes delegacions amb les espanyoles. L'objectiu: "Prioritzar el fet de donar el màxim nivell de suport a les necessitats integrals d'internacionalització de l'economia i empreses catalanes, a través dels instruments públics més adients, se'ns [sic] perjudici de la necessària promoció de Catalunya al món", es pot llegir a l'acord. Un document que va signat pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, pel portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, pel seu homòleg del PP, Enric Millo, i pel secretari general dels populars catalans, Jordi Cornet.

Reducció del sector públic10% menys d'empreses públiques el 2011 i un 25% el 2015

L'acord obliga el Govern a presentar un pla de racionalització del sector públic que contempli la supressió del 10% d'empreses públiques i la disminució de les aportacions pressupostàries a aquestes en un 20% al llarg del 2011. L'objectiu final és suprimir el 25% de la musculatura administrativa de la Generalitat al llarg de la legislatura. L'estalvi serà de 1.200 milions d'euros.

Estabilitat pressupostàriaUna llei encarada a complir amb l'objectiu de dèficit

Caldrà que el Govern presenti un projecte de llei d'estabilitat pressupostària abans que acabi el 2012 per tal de seguir eixugant el dèficit de la Generalitat, que dobla el permès. La llei ha de servir perquè Catalunya compleixi amb l'objectiu de dèficit fixat al Consell de Política Fiscal i Financera del 2012, que serà de l'1,1%.

Polítiques socialsFull de ruta sanitari i moviment de partides pressupostàries

El PP ha inclòs a l'acord un afegit en matèria sanitària "indispensable" per poder entendre's per al pressupost del 2012. S'hi ha afegit la creació d'una plataforma única per comprar els medicaments per a hospitals, a més de promoure l'ús dels genèrics. Els populars consideren que es podran estalviar, com a mínim, 550 milions d'euros. També han arrencat el compromís de "prioritzar" les operacions que estan en llista d'espera i de portar cap a Salut, Benestar i Educació tot el que es retalli de despeses supèrflues.

stats