POLÈMICA PREELECTORAL
Crònica 27/04/2011

Un candidat del PP enviaria a Auschwitz Saura i Zapatero

El risc dels partits de pifiar-la creix a mesura que s'acosta una data electoral. El dos del PP a Martorell va calar foc ahir a la precampanya en opinar que Saura i Zapatero haurien de ser a Auschwitz.

Marc Colomer
2 min
Delort va carregar amb duresa ahir contra la gestió del seu excap, l'exconseller Saura. A ICV li queien ahir per tots costats.

Barcelona.La proximitat de dates electorals es presta sovint a la pujada del to dels missatges polítics. Fins que en alguns casos se surt de mare per deixar anar una estracanada que, lluny de contribuir a les campanyes meticulosament dissenyades per les seus centrals dels partits, fan l'efecte contrari i serveixen preses fàcils als rivals.

En la campanya de les eleccions nacionals del 28 de maig, el PP va haver de rectificar un vídeojoc en què una heroica Alicia Sánchez Camacho enfilada en una gavina disparava a tort i a dret contra uns personatges identificats com a immigrants sense papers, per una banda, i independentistes, per l'altra, enemics de capçalera dels populars.

A Auschwitz o a Guantánamo

Però ahir el número dos del PP de Martorell, l'exmilitant de C's Vicente Casal, va creuar una línia vermella. Va dir que si Espanya fos un país seriós, hauria enviat l'exconseller Joan Saura i els dirigents d'ICV Joan Herrera i Joan Boada, a més del president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, "a la presó, a galeres, a Sibèria, a Guantánamo o a Auschwitz" per la seva gestió en matèria de trànsit. Ho va penjar en una conversa al Facebook, el mateix canal en què va disculpar-se i es va autoproclamar víctima d'un linxament. El cert és que va rectificar, entre altres coses, perquè la direcció popular el va instar a fer-ho amb celeritat, al mateix temps que, en públic, restaven importància al contingut d'una "conversa informal i privada", segons fonts del PP consultades per l'ARA. El PP va voler finiquitar la polèmica sense fulminar Vicente Casal, com havien demanat el vicecoordinador de campanya del PSOE, Pedro Sánchez, i dirigents d'ICV-EUiA com Jordi Miralles.

Delort, segon front

Ahir a ICV n'hi van caure per tots costats. Començant per l'assessor del departament d'Interior Joan Delort, exsecretari de Seguretat del departament sota direcció de Joan Saura i Joan Boada. En declaracions a l' Avui , Delort va renegar dels seus anteriors caps, a qui va acusar d'haver "volgut presentar els Mossos com una mena de caverna de malfactors i torturadors" i d'haver-los portat a "tocar fons". Declaracions prou dures perquè l'exconseller d'ICV Salvador Milà opinés que Delort era corresponsable de qualsevol situació als Mossos i que, efectivament, Saura havia comès un error: no acomiadar-lo. Tant ICV com ERC van opinar que el que hauria d'haver fet si tan greu veia la situació era dimitir llavors, i no adoptar el discurs de la CiU d'oposició ara que era al Govern. Pel conseller Felip Puig, Delort no va fer més que treure's una espina. Algú ho havia de dir. I ningú més autoritzat que un supervivent, de Pujol, de Maragall i de Montilla.

stats