Crònica 21/04/2012

El PP ja pot escollir president de RTVE sense el PSOE

Ara
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría a la roda de premsa d'ahir.

BARCELONA.El PP té via lliure per escollir un nou president de RTVE sense haver de comptar amb el consens del PSOE. L'aprovació ahir d'un decret llei per part del consell de ministres fa que quedi sense vigència la necessitat d'efectuar aquest nomenament per majoria de dos terços. Ara, amb una majoria simple, els populars poden imposar un nom de la seva elecció.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va justificar ahir aquesta maniobra legislativa adduint la necessitat de "desbloquejar" el procés d'elecció del nou president de la corporació estatal de ràdio i televisió. El càrrec està vacant des que, al juliol, Alberto Oliart va dimitir.

La vicepresidenta va recordar, a més, que la llei del 2006 que regula el funcionament de RTVE ja preveia la possibilitat de nomenar un nou president només amb una majoria simple, però ho circumscrivia només al procés d'escollir el primer president un cop aprovat el nou text. La reacció del PSOE no es va fer esperar: la vicesecretària general del partit, Elena Valenciano, va acusar el govern de perpetrar "un cop institucional", després d'assegurar que el seu partit no bloquejava les negociacions.

RTVE, encallada

Des de la sortida d'Oliart, la presidència de l'ens ha passat a ser rotatòria amb una periodicitat mensual. El reglament permet aquesta possibilitat, però treu competències a la figura del president. A més, com que la resta de membres del consell tenen el mandat caducat, l'ens està en situació de caiguda en barrina des de fa mesos. La situació es va agreujar el desembre de l'any passat, quan el govern espanyol va anunciar que retallava la seva aportació pública en 200 milions d'euros (sobre un pressupost de 1.200). Els membres del consell han estat renuents a aprovar els pressupostos i s'han limitat a gestionar l'ens contenint al màxim la despesa però renunciant a dissenyar una política que saben que no podran desenvolupar.

Moviments entre els directius

Més enllà de la cúpula política, la maregassa ha afectat també els càrrecs directius dels diferents mitjans. Santiago González, director de TVE, va presentar a finals de març un preavís al departament de Recursos Humans en què manifestava la seva voluntat de rescindir el contracte. També Fran Llorente, cap d'informatius de la cadena i objecte recurrent de les crítiques del PP, es planteja marxar de la cadena pública. El seu destí més probable seria la cadena Cuatro.

stats