Crònica 13/03/2012

El PP estén la mà per seguir ajustant el dèficit

El president de la Generalitat, Artur Mas, no estarà sol en la tercera retallada als funcionaris. El PP va expressar ahir el seu suport a tota mesura antidèficit, però demana paciència a l'espera dels comptes.

Sara González
3 min
El PP estén la mà per seguir ajustant el dèficit

BARCELONA."El PP donarà suport al Govern en totes aquelles mesures que siguin necessàries per reduir el dèficit", va afirmar ahir la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. I és que el fins ara soci preferent del Govern és el primer interessat que l'executiu català se cenyeixi a l'1,5% decretat per Mariano Rajoy perquè, al cap i a la fi, serà el president espanyol qui retrà comptes davant la Unió Europea sobre el nivell de despesa. Tot i això el PP demana paciència mentre Rajoy no presenti els pressupostos.

"Fins que no sapiguem el balanç i els pressupostos de l'Estat, el Govern no pot prendre cap decisió alternativa", va advertir Camacho. Els populars asseguren que donat el pitjor dels casos intentarien que la retallada no tornés a recaure sobre els funcionaris. Malgrat tot, confien que aquest escenari no es doni. Després de la polèmica per la negativa del govern espanyol a flexibilitzar el dèficit autonòmic, la líder dels populars catalans va explicar ahir que Rajoy no deixarà a la deriva els territoris i que els comptes que veuran la llum a finals de mes garantiran la liquiditat de Catalunya.

Diàleg "permanent" i "fluid"

"El diàleg entre el govern espanyol i el Govern és permanent i fluid. Els pressupostos hauran de preveure partides que han d'anar adreçades a garantir la liquiditat i a alleugerir l'asfíxia financera de Catalunya", va dir Camacho. De fet, la fluïdesa d'aquestes negociacions explica l'abstenció del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a la votació sobre l'objectiu de dèficit al Consell de Política Fiscal i Financera. Fonts dels populars donen per fet que els pressupostos de Rajoy inclouran els 211 milions per a infraestructures corresponents a la disposició addicional tercera i que els 759 milions pendents del 2011 s'aniran pagant en funció de la capacitat financera de l'Estat en un calendari que s'anirà planificant sobre la marxa amb el departament d'Ecomomia, tal com ja va avançar aquest diari.

La sintonia econòmica CiU-PP es tornarà a fer palesa demà en l'aprovació de la llei d'acompanyament al ple del Parlament. Després que ICV-EUiA, Ciutadans i SI aconseguissin ajornar la votació presentant un recurs al Consell de Garanties Estatutàries, la normativa que preveu la taxa turística, l'euro per recepta i la pujada del cànon de l'aigua superarà el tràmit parlamentari amb l'abstenció del PP. Camacho va subratllar ahir que no és la llei que voldria el seu partit, ja que creu que s'haurien d'haver retallat més subvencions i "despeses supèrflues", però va destacar que "gràcies" a la intervenció dels populars s'ha pogut "millorar" rebaixant una bona part de les taxes.

Avançant-se al Govern

Si bé l'abstenció a la llei d'acompanyament deriva del pacte del Neri, Camacho va anunciar ahir a bombo i platerets un altre dels fruits del seu acord amb CiU: un pla de suport als emprenedors que serà avui aprovat pel Govern. La líder del PP es va avançar en l'anunci del pla Catalunya Emprèn per deixar clar que si s'aprova és per la insistència dels populars. "Servirà com a estímul per a la creació d'empreses, ja que facilitarà l'accés al crèdit a través de préstecs de l'ICO, atorgarà ajuts a la formació i reduirà la burocràcia i els tràmits", va apuntar.

El PP també va anunciar ahir que celebrarà el seu congrés el 5 i 6 de maig, un conclave que, tenint en compte que estan en un dels seus moments més dolços, tindrà poc a veure amb la lluita acarnissada pel lideratge del 2008.

stats