ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 17/08/2011

El PP exigeix a Zapatero que barri el pas a Bildu el 20-N

El PP va acusar ahir el PSOE de ser fluix contra Bildu i va reclamar al govern espanyol que utilitzi tots els instruments a la seva disposició per trobar elements que impedeixin que la coalició participi en el 20-N.

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba va explicar durant una conferència a Santander que vol canviar el contracte de pràctiques perquè "no funciona".

Madrid.El PP va fer un pas més en la seva estratègia per apartar l'esquerra abertzale de les institucions i les urnes. La formació avalada pel Tribunal Constitucional (TC), que segons va advertir José Blanco el cap de setmana està vigilada, va tornar a ser protagonista dels retrets del PP al PSOE. La directora de la campanya del partit de Mariano Rajoy, Ana Mato, va dir que el PP està "absolutament en contra" que Bildu es presenti a les eleccions o sigui a les institucions, i es va mostrar molesta perquè el PSOE no es pronuncia amb aquesta duresa.

L'origen d'aquestes declaracions s'han d'anar a buscar a les paraules del lendakari Patxi López del cap de setmana, quan va reconèixer la legalitat de Bildu. Mato va dir que intervencions com aquesta són "confuses" perquè donen a entendre que la coalició podrà participar en les pròximes eleccions i va renyar el govern espanyol per no fer prou per barrar el pas a Bildu. Per això va exigir a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero que utilitzi la Fiscalia i l'Advocat de l'Estat per recollir totes les dades de les actuacions i les manifestacions dels membres de Bildu perquè sosté que amb això n'hi hauria prou per "evitar que es puguin presentar a les eleccions".

En la mateixa línia es va manifestar el president del PP del País Basc, Antonio Basagoiti, quan va dir que seria "molt bo" un govern del PP perquè ETA "sàpiga que no té cap altra opció que la de lliurar les armes i reconèixer el mal que ha fet". En declaracions a El Mundo també va qualificar d'ambigües les paraules del candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, a qui va acusar de donar aire a l'esquerra abertzale. El dirigent del PP també va amenaçar una coalició que "tindrà problemes" si manté els seus posicionaments perquè "hi ha motius" per impulsar la seva il·legalització. Ni Rubalcaba ni l'equip de campanya del PSOE no van voler fer cap comentari sobre aquestes declaracions.

Difícil consens nacionalista

Aquesta ofensiva del PP es va produir el mateix dia que dirigents d'Aralar i els partits de Bildu (EA, Alternatiba i l'esquerra abertzale) es van reunir per explorar la possibilitat de presentar-se a les eleccions en una "aliança electoral" per ser més forts al Parlament espanyol. La trobada va acabar sense un acord definitiu però amb el compromís de celebrar una nova reunió. En un breu comunicat els dirigents de les quatre formacions van valorar la "importància" d'un 20-N que "evidenciarà que el poble basc exigeix el compliment dels seus drets com a subjecte polític per decidir el seu marc de relacions internes i externes amb Madrid i Europa".

Aquesta aliança de moment no pinta bé. El PNB ja ha rebutjat la proposta de Bildu perquè considera que no era "sincera ni realista". A més, fa pocs dies el dirigent d'Aralar, Patxi Zabaleta, va dir que la seva formació vol limitar al Senat la possibilitat d'una candidatura nacionalista única perquè al Congrés espanyol prefereixen defensar polítiques d'esquerres. Pel que fa a Navarra, la diputada de Nafarroa Bai, Uxue Barkos, va dir que presentar-se amb Bildu a les eleccions espanyoles "col·lisiona frontalment" amb la ideologia del partit. Bildu ho seguirà intentant.

stats