CONGRÉS DELS DIPUTATS
Crònica 23/02/2012

El PP impedeix que ERC formi part de la comissió de secrets oficials

Joan Rusiñol
2 min
El PP impedeix que ERC formi part de la comissió de secrets oficials

MADRID.Els 185 diputats del grup popular al Congrés impediran avui que el cap de files d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, sigui el representant del grup mixt a la comissió de secrets oficials. El PP considera que el polític independentista "està al servei d'Amaiur" i que, per això, no pot formar part d'un organisme que fiscalitza els fons reservats, té accés a informes secrets i interpel·la el director del CNI i els ministres de Defensa, Interior i Afers Estrangers.

Avui els populars es limitaran a no votar el nomenament de Bosch "per sentit d'estat", malgrat que ha estat l'elegit del seu grup i representa un partit amb una trajectòria democràtica més que acreditada. El PP sí que donarà suport a les persones que han designat la resta de grups parlamentaris. A la pràctica, aquest gest és un veto evident, perquè els candidats necessiten el suport de tres cinquenes parts de la cambra, 210 diputats. És a dir, que els vots del PP són imprescindibles.

Per justificar aquesta actitud, els conservadors s'escuden també en el suposat malestar de les formacions més petites del mixt amb el paper predominant que hi tenen Amaiur i ERC, els dos partits més grans del grup. Bosch va assegurar ahir que el PP no li havia comunicat res.

Rajoy i la influència d'Amaiur

En la sessió de control al govern espanyol l'esquerra abertzale va fer ahir la primera pregunta a Mariano Rajoy. Li va reclamar que afronti "les causes i les conseqüències del conflicte polític" basc perquè, segons Amaiur, existia abans d'ETA i continua existint ara. El president del govern espanyol va contestar al diputat Mikel Errekondo que fes servir "la seva influència, si en té" perquè ETA es dissolgui "de manera immediata, voluntària i sense condicions". Per Rajoy, "l'únic conflicte per resoldre" que hi ha a Euskal Herria és el del terrorisme.

stats