Crònica 04/09/2011

El PP prepara una ofensiva per exigir al Govern que acati

Oriol March
2 min
El PP prepara una ofensiva per exigir al Govern que acati

Barcelona.El PP ha fet de la qüestió lingüística un dels pilars de la seva tasca d'oposició al Govern. Arran de la interlocutòria del TSJC sobre el model d'immersió lingüística, els populars catalans estan destinant tot el cap de setmana a elaborar una sèrie d'iniciatives parlamentàries que presentaran dilluns. Encara no disposen de la versió definitiva d'aquestes iniciatives perquè les estan revisant i, segons indicaven ahir fonts parlamentàries del partit, el més probable és que les tinguin llestes entre avui a la nit i demà al matí. Es pot assegurar amb tota probabilitat, això sí, que Enric Millo, portaveu del PP al Parlament, serà l'encarregat de presentar-les demà mateix.

Els populars volen que el Govern de CiU acati la sentència i que la compleixi d'ara en endavant, perquè, si no fos així, "la federació incompliria l'estat de dret", va clamar divendres a la nit Alicia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català. No és la primera vegada que els populars aprofiten la qüestió lingüística per pressionar CiU. Ja ho van fer quan Sánchez-Camacho es va presentar al departament d'Ensenyament per exigir una educació plenament bilingüe poc després de permetre que els pressupostos de la Generalitat per al 2011 superessin el tràmit de les esmenes a la totalitat al Parlament. Ho va fer acompanyada de Francisco Caja, membre de la plataforma Convivencia Cívica i etern defensor de la llengua castellana a Catalunya.

El missatge cap a CiU, en aquella ocasió, va ser clar: el PP hi és per aprovar els pressupostos -i d'aquesta manera apuntar-se un plus de "responsabilitat" de cara a l'opinió pública- però aquest suport no serà gratuït. La demanda del PP de compliment de la sentència té lloc a les portes de l'inici del curs parlamentari, que es preveu mogut i atapeït, i en què CiU pot tornar a necessitar, de nou, el suport dels populars per tirar endavant els pressu postos per al 2012, la reforma de la Corporació Catalana de Mitjans Audivisu als o bé la llei d'urbanisme i habitatge.

Puigcercós vol "mà ferma"

Molt menys bel·ligerant es va mostrar ahir Joan Puigcercós, president d'ERC, que va explicar que enviarà una carta als partits catalanistes per reclamar una reunió conjunta amb què consensuar una postura en defensa del model català d'educació. "Hem d'exigir al Govern que no cedeixi ni un mil·límetre, i només estarem al seu costat si es planta davant la sentència", va proclamar el líder republicà. Joan Herrera, d'ICV, va jutjar la sentència com un "disbarat". La pressió a CiU, doncs, ve de totes bandes.

stats