ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/09/2011

El PP prova de convertir les retallades en vots

Milers de professors es van manifestar ahir arreu de l'Estat contra les retallades en ensenyament on governa la dreta. Els populars hi veuen la mà del candidat socialista i avisen que no canviaran el rumb.

Joan Rusiñol
3 min
Ofensiva social al carrer El professorat madrileny es va manifestar ahir contra les mesures dictades per Aguirre. El PP es prepara per més protestes, si guanya.

Madrid.Mariano Rajoy ha pres bon exemple del triomf de CiU a les eleccions municipals del mes de maig. Les esquerres catalanes esperaven que les retallades dels primers mesos del govern passarien factura a la federació nacionalista i al final no va ser així. Per això, el PP -que governa en 11 de les 17 comunitats autònomes- està decidit a portar fins al final els plans d'austeritat que han posat en marxa diversos governs de la dreta. Els populars no tenen por que les mesures antidèficit els restin vots als comicis espanyols del 20-N i han optat per identificar les mobilitzacions socials, com la vaga de professors de Madrid, amb un conglomerat format pel "PSOE, el seu candidat, IU, els sindicalistes, els indignats i els de la cella", en referència als artistes que van donar suport al govern de Rodríguez Zapatero.

Les paraules són de la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, però la direcció del PP les va subscriure al 100%. Les retallades en educació de la seva comunitat són l'epicentre d'unes protestes que es van estendre a nou comunitats autònomes més.

Una vaga "política"

La primera jornada de vaga a l'ensenyament secundari madrileny la van seguir entre un 65 i un 85% de professors, segons els sindicats, i entre un 29 i un 43%, segons la conselleria. Tot i això, Aguirre es va mantenir inflexible. Sap que el discurs que ha mantingut fins ara li va permetre ampliar la majoria absoluta el 22 de maig, amb més del 50% dels sufragis. Ahir va reiterar que és "moralment obligat" exigir un "esforç suplementari" al professorat per passar de 18 a 20 hores lectives setmanals. El PP manté que es limita a reclamar al sector públic els mateixos "sacrificis" que estan fent les famílies i els empresaris. Per tant, qui s'hi oposa només ho pot fer per motius "polítics" amb l'objectiu d'erosionar les bones expectatives electorals de Rajoy. Per demostrar-ho, en les últimes hores els populars s'han encarregat de recordar que Andalusia, governada pel PSOE, té una llei que permet fins a 21 hores lectives en casos exepcionals i que, en canvi, ningú es queixa al carrer.

Els sindicats van negar que obeeixin cap consigna política i van recordar que els "esforços" que exigeix el govern regional comporten acomiadar 3.000 professors interins, fer desaparèixer la tutoria i reduir desdoblaments.

La mobilització sindical també va arribar a nous feus de la dreta, com Extremadura, les Illes o Castella-la Manxa. La seva presidenta, María Dolores de Cospedal, ja va donar a conèixer una tisorada del 20% del pressupost per contenir el dèficit en una de les comunitats amb pitjor salut financera. Mariano Rajoy ha deixat clar que el full de ruta que apliqui el govern de Cosepdal serà el que ell seguirà si arriba a la Moncloa, i això fa que sigui a l'ull de l'huracà del debat polític.

Davant l'actitud dels populars, orgullosos dels plans d'austeritat de les seves comunitats autònomes, el PSOE denuncia que el PP té un pla de govern ocult i que les autèntiques retallades arribaran post-20-N. Com a exemple va carregar contra les paraules d'Aguirre, que qüestionava que tot l'ensenyament fos gratuït. Ahir ella va tornar a matisar que es referia només als màsters universitaris. El líder socialista madrileny, Tomás Gómez, però, la va acusar de tenir com a "objectiu màxim acabar amb l'educació universal i gratuïta a tots els cicles formatius". El PP ho va negar taxativament. La vicepresidenta del govern espanyol, Elena Salgado, també va provar de desmuntar el discurs dels populars i els va recordar que, si Madrid cobrés l'impost de patrimoni, ingressaria cinc vegades l'estalvi que s'aconsegueix reduint recursos en educació.

Al PP, però, la dinàmica actual no els preocupa gaire i es limiten a recordar que Rubalcaba és el "pare" de la LOGSE i qui, al costat de Zapatero, va retallar un 5% el sou dels funcionaris. En aquesta estratègia, Rajoy fa dies que avisa: si ell guanya, l'esquerra sortirà al carrer.

stats