GUERRA OBERTA A LA PETROLIERA ESPANYOLA
Crònica 01/09/2011

El PP recela del cop de timó de Sacyr i Pemex a Repsol

El coordinador econòmic del Partit Popular, Cristóbal Montoro, va dir ahir que no entén com una operació de "tanta envergadura" com el reequilibri de forces a Repsol es produeix al final de legislatura.

Ignasi Pujol
3 min
El PP recela del cop de timó De Sacyr i Pemex a Repsol

Barcelona.El cop de timó de la constructora Sacyr i Petróleos Mexicanos (Pemex) al capital de la petroliera espanyola Repsol -els dos accionistes passaran a gestionar conjuntament la seva participació del 29,8%- no té només una lectura estrictament empresarial. La política hi té un paper destacat.

És coneguda per molts la sintonia del govern de José Luis Rodríguez Zapatero amb Luis del Rivero, president de Sacyr. Va ser el president espanyol que va convidar l'empresari de la construcció a comprar el 20% de Repsol el 2006.

L'actual ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va portar de bracet Del Rivero -quan l'ara ministre dirigia l'oficina econòmica del govern- per intentar propiciar el relleu de Francisco González, president del BBVA a instàncies del PP, al capdavant del segon banc espanyol. Sacyr va comprar un 3,1% del BBVA, però Del Rivero va topar amb l'oposició del Banc d'Espanya i del ministeri d'Economia i va haver de desistir, tot i que el PP segueix tenint molt present aquest desafiament.

És per això que els experts del sector consideren que Del Rivero ha precipitat el reequilibri de poders a Repsol abans de les eleccions del 20-N, ja que tem que Mariano Rajoy no sigui gaire benèvol amb els plans de la companyia.

El coordinador econòmic del PP, Cristóbal Montoro (possible futur ministre d'Economia), va dir ahir que no entén com una operació de "tanta envergadura" com la de Sacyr i Pemex a Repsol es produeixi en un moment que és "pràcticament d'esgotament de legislatura". Malgrat admetre que és un acord empresarial, Montoro va remarcar que afecta "sectors estratègics" de l'economia espanyola.

"En la mesura que es pugui s'hauria de demanar que aquestes operacions no es plantegessin a final de legislatura i que sempre es plantegin en favor de tots els accionistes, principalment dels minoritaris", va dir Montoro. El coordinador econòmic del PP va demanar que no es precipitin decisions "que puguin condicionar a tothom de cara al futur".

Espanyolitat

Sebastián va beneir dimarts l'acord de Sacyr i Pemex, que van garantir al titular d'Indústria en una reunió l'espanyolitat de Repsol. Però el pacte de sindicació d'accions, anunciat dilluns, manté encara alguns interrogants importants.

El principal és saber què pot haver ofert Sacyr a Pemex perquè la petroliera estatal mexicana abandoni el seu històric suport al president executiu de Repsol (en què participa des del 1991), Antoni Brufau, i ara se sumi a la croada per destronar-lo. Cal recordar que l'acord recull el compromís de Pemex d'adquirir un 5% addicional del capital de Repsol. Ara en té un 4,81% i després de la revalorització de les accions de la petroliera espanyola fruit de l'acord, un 5% de Repsol valia ahir a la borsa 1.225 milions d'euros.

El paper de CaixaBank

El principal dubte és saber quina serà l'actitud de CaixaBank, segon accionista de Repsol, amb un 12,8%. L'entitat presidida per Isidre Fainé, concentrada ara a guanyar volum tot aprofitant el procés de reestructuració del mapa financer espanyol, podria optar per no desgastar-se en batalles internes en el si de la petroliera. De moment, el banc català assegura que no dirà res abans del consell de Repsol de finals de mes.

El mateix Brufau, nomenat per La Caixa el 2004 i qüestionat ara per l'aliança Sacyr-Pemex, és el principal interessat a aclarir la postura de La Caixa, en què havia estat director general formant tàndem amb Fainé.

La indemnització que rebria Brufau en cas de cessament seria de prop de 30 milions d'euros. El president executiu de Repsol va cobrar 7,11 milions d'euros l'any passat entre retribució fixa, variable, aportacions a plans de pensions i bonificacions de permanència.

Les accions de Repsol van pujar ahir un 1,98%, fins als 20,07 euros. El valor a la borsa de la companyia és de 24.502 milions d'euros.

stats