EL CATALÀ A L'ESCOLA
Crònica 06/09/2011

El PP redobla l'ofensiva per la llengua

El PP, amb Rajoy al capdavant, va seguir ahir amb l'ofensiva per fer que el Govern compleixi les sentències del Suprem sobre la introducció del castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes.

Oriol March
2 min
Inflexible Mariano Rajoy ahir va ser molt clar. Per ell, és inadmissible que el Govern es plantegi no acatar les sentències del Suprem.

Barcelona.Mentre el PP català registrava al Parlament una proposta de resolució per forçar el Govern a acatar la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística, el líder dels populars, Mariano Rajoy, advertia seriosament al president de la Generalitat, Artur Mas, en declaracions a Onda Cero: "Seria dramàtic que un dirigent polític fos partidari d'incomplir manifestament una llei". Revestit ja d'un to presidencial -que exhibeix des del procés de reforma constitucional-, Rajoy va mostrar-se inflexible sobre el compliment de la sentència: "Si no es compleix la llei i les sentències dels tribunals tenim un problema, que consisteix en què hem liquidat l'estat de dret".

Una postura, la del president del PP, que no fa res més que redoblar l'ofensiva per la llengua que ha iniciat el PP des que la setmana passada es va conèixer la interlocutòria del TSJC. Divendres va ser Alicia Sánchez-Camacho la que va exigir al Govern que complís la sentència, i immediatament els populars es van posar a treballar en una proposta de resolució que finalment van presentar ahir al Parlament. L'encarregat de defensar-la davant dels mitjans de comunicació va ser Enric Millo, portaveu parlamentari del PP, que va instar l'executiu català a canviar el model lingüístic per adaptar-lo a les demandes del Suprem. "Cal que el Govern apliqui totes les modificacions legals necessiàries per implantar el nou model abans del 2 de novembre", va defensar Millo.

"No és un atac al català"

El portaveu parlamentari del PP va considerar que la sentència no és un atac al català sinó que, simplement, té la intenció de traslladar "la realitat del bilingüisme que hi ha al carrer" a les aules. Tot i mantenir una postura ferma davant del Govern perquè accepti les cinc sentències del Suprem que van encaminades a introduir el castellà com a llengua vehicular a les aules, Millo no va voler avançar si posaran aquesta condició en una hipotètica negociació amb CiU per als pressupostos de la Generalitat del 2012. Això sí: li va recomanar a Oriol Pujol -que el dia anterior havia amenaçat de trencar amb el PP si seguia fent de la llengua casus belli - que es tranquil·litzés i que no actués com un "piròman".

El secretari general adjunt de CDC, lluny de rebaixar el to, va advertir el PP que la llengua suposa una línia vermella i que sempre s'enfrontarien amb els populars per aquest assumpte. Tal com va dir diumenge en una entrevista a Catalunya Informació, Oriol Pujol va revelar que el PP mai ha posat la qüestió lingüística damunt la taula de la negociació dels pressupostos per als mesos que queden de 2011. "I, si ho fan aquest any, haurem de buscar altres suports per tirar-los endavant", va ponderar el president del grup parlamentari de CiU.

La interlocutòria del TSJC va seguir sent ahir el tema estrella de la política catalana. Miquel Iceta, viceprimer secretari del PSC, va subratllar la "incongruència" de CiU de tenir com a soci el PP al Parlament, tenint en compte que els populars són un "enemic polític" de la immersió lingüística. ERC i ICV van coincidir a fer triar CiU entre la llengua i el PP. La federació s'inclina clarament, per ara, per la primera opció.

stats