Crònica 21/03/2012

El PP se'n renta les mans perquè ja no milita al partit

El PP va optar per desvincular-se ahir de Jaume Matas perquè ja no n'és militant. Mariano Rajoy va mantenir silenci, mentre que José Ramón Bauzá es va limitar a expressar respecte per la sentència.

Marc Colomer
2 min
El PP balear diu que vol analitzar la sentència abans de dir si Matas hauria de tornar els diners que va malversar.

BARCELONA.Jaume Matas no milita al PP des del 2010, quan va demanar la baixa "temporal" mentre durés el procés judicial, en aplicació del codi que va haver d'activar el partit com a resposta a les informacions que anaven transcendint en relació amb l'altre cas de corrupció que esquitxa el PP, el Gürtel. Ahir la direcció del PP es va aferrar a aquest fet per desvincular el partit de l'exdirigent territorial i exministre, que, això sí, temps enrere havia estat erigit en exemple de governant pel líder del PP i actualment president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Aquesta vegada, però, Rajoy va callar davant la sentència, que va valorar el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, que, a més d'expressar el "respecte" de rigor amb les sentències judicials, encara va anar més enllà en afirmar que si per una cosa es caracteritza el PP és per la seva "bel·ligerància" contra les "conductes irregulars". Talment com si els casos de corrupció que han esclatat els últims anys -i que han assegut i asseuen al banc dels acusats nombrosos i destacats membres del PP- no haguessin anat mai amb ells. Això sí, va demanar "cautela", perquè la resolució es pot recórrer.

Contraanunci per parar el cop

En la mateixa compareixença, Alonso va aprofitar l'avinentesa per anunciar una proposta per a la millora de la transparència en la gestió del diner públic per saber si compleix les normes d'estabilitat pressupostària. Més enllà d'apostar per perfeccionar l'entrega de subvencions nominatives, però, no en va donar més detalls.

També es va desentendre de Matas l'actual president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, que va fugir d'estudi en ser interpel·lat sobre la necessitat que el PP balear demani perdó pels casos de corrupció: "Nosaltres ja vam fer el que havíem de fer amb una renovació del partit". Ras i curt. Tampoc va voler respondre si el PP demanarà a Matas que torni els diners públics defraudats al territori que va presidir.

El PSOE demana rectificacions

A l'altre costat, el PSOE va celebrar la sentència. Més encara a pocs dies de les eleccions andaluses i assetjat pel PP per la seva implicació en els casos de suposada corrupció a Andalusia. La portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, va intentar portar la sentència al terreny electoral i va reclamar ahir a Rajoy i al candidat popular a les andaluses, Javier Arenas, que "donin alguna explicació" per la condemna del que va recordar que va ser company seu al consell de ministres. No es va estar de recordar la intervenció de Mariano Rajoy el 2004 en què afirmava que volia presidir un govern espanyol com el de Matas a les Balears. Precisament, la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va burxar en aquella afirmació per instar Rajoy a rectificar públicament. Per la portaveu del PSIB, Pilar Costa, ahir es va demostrar que "qui la fa la paga", la mateixa expressió que va utilitzar el diputat d'ERC Joan Tardà. El líder d'IU, Cayo Lara, va considerar una bona notícia que "algun xoriço vagi entrant on hauria d'haver entrat fa molt temps". El secretari general del PSM-IV-ExM, Biel Barceló, va anar més enllà i va valorar la sentència com "una condemna a una manera de fer política".

stats