Crònica 04/04/2012

El PP retalla més de 500 milions a les Balears

Rebran 500 milions menys, però el Govern Balear, com la resta d'executius del PP, es manté fidel a Mariano Rajoy. José Ramón Bauzá va celebrar uns comptes que creu efectius per lluitar contra la crisi.

Enric B. Abelló
2 min
El PP retalla més de 
 500 milions a les Balears

PALMA.La destralada del govern espanyol a les Illes Balears supera els 500 milions d'euros. La retallada més important és la supressió de les inversions estatutàries, que el govern de José Ramón Bauzá havia xifrat per a aquest any en uns 400 milions. I plou sobre mullat, perquè d'aquesta partida l'any passat les Illes Balears ja no en van veure ni un euro. A més a més, l'executiu espanyol ha reduït a la meitat l'aportació estatal als convenis de carreteres amb el Consell de Mallorca i les inversions directes cauen en 74,3 milions d'euros.

Les inversions estatutàries havien de permetre que l'arxipèlag arribés o s'acostés a la inversió estatal mitjana, però han quedat fora de joc. I això que dels 950 milions que l'any passat s'havien de repartir entre Andalusia, Aragó, Castella i Lleó Catalunya i les Balears, a l'arxipèlag ja no hi va arribar res. A més, els fons per al conveni de carreteres de Mallorca passen dels 46,4 milions previstos a 24,7. També cauen les inversions directes per a ports i aeroports, que es queden en 117,8 milions d'euros dels 187,6 milions que hi havia l'any passat, i les dels ministeris, que passen de 28,6 milions a 24,1. En les inversions directes sobta la caiguda de la partida per a Aena, que queda gairebé a la meitat: de 107,5 milions a 64,8.

El vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, justifica la dràstica retallada per "l'emergència nacional" del moment. Ahir, però, no va aclarir com afectaria als pressuposts de les Illes Balears aquesta retallada. La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, també va tancar files amb els seus companys de partit recordant que els comptes estatals són els més austers de la democràcia i culpant l'equip de la seva predecessora, la socialista Francina Armengol, de no executar totes les obres que li tocaven. Les carreteres són competència dels consells insulars i, a causa de la retallada, Salom haurà de reduir gairebé a la meitat el pressupost que tenia previst.

Tot i aquesta retallada sense precedents, el president Bauzá es va mostrar ahir satisfet. Va declarar al Parlament que els pressupostos estatals d'enguany "permetran que les Balears surtin de la crisi" i que "per fi Espanya té un president que pren decisions i que ha fet tant amb tan poc". Segons el president balear, aquests comptes i la reforma laboral "són les mesures que necessita Espanya". Ho va dir en resposta a una pregunta del portaveu del PSM-IV-ExM, Biel Barceló, que va qualificar l'actuació del PP de "desastre". Segons Barceló, els pressupostos estatals "desmunten els que tenia previst aprovar el Govern Balear".

Acusacions de "frau electoral"

"Gràcies al PP avui som més pobres que ahir però menys que demà", va declarar la líder de l'oposició, la portaveu socialista Francina Armengol, en referència als pressupostos estatals d'enguany i a les mesures econòmiques de Rajoy i Bauzá. Va insistir que els populars han comès "frau electoral" per fer el contrari del que havien promès abans de les eleccions. "Apugen els impostos a tothom, empobreixen la ciutadania i bonifiquen els més rics i els defraudadors tramposos", va rematar.

Tant Armengol com Barceló van recordar que els pressupostos estatals obligaran a retallar 170 milions més dels 350 que ja s'havien previst al territori.

stats