ELECCIONS AUTONÒMIQUES
Crònica 24/03/2012

El PP s'aferra al dret a l'alternança a Andalusia

Els andalusos votaran demà amb el PP com a favorit claríssim per presidir la Junta. Els populars eviten plantejar-ho com un duel entre la dreta i l'esquerra, i el PSOE alerta que l'estat del benestar està en joc.

Joan Rusiñol
2 min

SEVILLA."No és un problema d'ideologia, sinó de trencar una dinàmica que no porta enlloc. En canvi, és sa, saludable, democràtic i bo", va afirmar ahir a Sevilla el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en l'acte de clausura de la campanya del PP per les eleccions autonòmiques de demà.

Els populars arriben a les urnes amb la convicció de la feina feta i que aquest cop, després de 30 anys, la victòria no se'ls escaparà de les mans. Ara bé, per si de cas, el missatge fins a l'últim minut ha estat clar: no es tracta d'una confrontació entre dretes i esquerres, sinó entre canvi i continuisme.

Compromís de la Moncloa

Les enquestes i l'opinió majoritària al carrer coincideixen que Javier Arenas ho té tot de cara per governar. La clau per saber el gruix del triomf està en el 25% dels electors que encara estan indecisos. Es tracta sobretot d'antics votants del PSOE que ara dubten si quedar-se a casa o donar una altra oportunitat als socialistes, molt debilitats per les altes xifres de l'atur (una taxa del 31%) i els casos de corrupció.

Per atraure aquests ciutadans, decantats a l'esquerra, Rajoy va apel·lar ahir al dret a l'alternança política. Va aferrar-se a la necessitat que Andalusia "obri portes a l'aire net", perquè és l'única comunitat autònoma que només ha tingut governs d'un mateix color polític.

Per atenuar la por al canvi va prometre ple suport a un eventual executiu d'Arenas. A primera fila, tres ministres que s'han abocat a la campanya: els andalusos Cristóbal Montoro i Fátima Báñez, i la responsable de Sanitat, Ana Mato. Objectiu, que Andalusia "deixi de rebre solidaritat per aportar solidaritat".

Els populars se senten forts i creuen que encara hi ha una onada a favor seu que han d'aprofitar. Per això, els dos dirigents van lligar els seus destins en plena "sintonia" en la tasca "reformista".

Por a les retallades

Rajoy, eufòric, es va permetre dir que havia coincidit a l'AVE amb Alfredo Pérez Rubalcaba i Felipe González, i que tots tres tenien "la mateixa opinió" del candidat socialista, José Antonio Griñán.

El PSOE ha aparcat en públic, durant la campanya, les tensions internes que divideixen en dos sectors el socialisme andalús: el de la vella guàrdia fidel a l'expresident Manuel Chaves i els seguidors de Griñán. Ahir González i Rubalcaba van fer pinya amb el candidat per alertar que si guanya el PP farà un "ajustament de comptes" amb l'estat del benestar. L'expresident espanyol va reclamar als seus compatriotes que siguin "un focus de resistència a l'onada reaccionària" europea. Per Rubalcaba, no es mereix governar una dreta que considera "ganduls i madrosos" els andalusos. Avui, jornada de reflexió.

stats