Crònica 19/01/2012

El PP salva els comptes a Mas i li reclama un pacte

Els pressupostos del Govern seguiran el tràmit parlamentari gràcies al PP. La seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, torna a reclamar un pacte d'estabilitat mentre que les altres forces critiquen l'aliança.

Roger Tugas
2 min
Alícia Sánchez-Camacho va reclamar a Artur Mas que per garantir "l'estabilitat" tanqui un acord de governabilitat amb el PP.

BARCELONA.La història es va tornar a repetir ahir al Parlament. Les negociacions de CiU amb PSC i ERC per aprovar els pressupostos no han arribat a bon port i ahir va ser el PP qui va tornar a facilitar el tràmit dels comptes de l'executiu votant en contra de les esmenes a la totalitat. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va aprofitar el seu suport clau al Govern per amenaçar per enèsim cop Artur Mas: "No jugui sempre a la geometria variable, no sempre li sortirà bé". El president, però, es va negar una vegada més a tancar un acord global amb el PP. Al cap i a la fi, Mariano Rajoy a Madrid també pactarà aspectes amb el PSOE, va argumentar Mas.

Des de l'oposició, PSC i ERC no s'han cansat de repetir les últimes setmanes l'oferiment a pactar els pressupostos amb el Govern. Tots dos van insistir que aquest cop -a diferència del 2010- hi ha alternatives i van atacar la preferència de pacte amb el PP d'Artur Mas.

"Malgrat les nostres ofertes d'ajuda, vostès, els de CiU, només han volgut tenir la del PP, i no hi ha geometria variable quan sempre acaben pactant amb els mateixos", va etzibar la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, des del faristol del Parlament. I encara va afegir: "És una contradicció alertar del perill de divorci entre Catalunya i Espanya i després pactar amb qui més la provoca". El president parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, també va lamentar que CiU hagi prioritzat els populars i va acusar la federació d'ajornar les reivindicacions del pacte fiscal "per evitar un conflicte amb l'Estat". El líder republicà, però, confia que aviat el conflicte serà inevitable.

En els torns de rèplica, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va evitar valorar els acords concrets que pugui subscriure amb el PP, però sí que va justificar la pressió davant Madrid. "Si Catalunya forma part del regne d'Espanya, de manera voluntària o no, ha de reclamar el que li pertoqui", va argumentar després d'afirmar que "no necessita demostració que Catalunya com a país independent seria viable". Igualment, però, va defensar que seria una "imprudència" voler "anar de pressa cap a la confrontació", en referència a les futures negociacions per assolir el pacte fiscal, una proposta a la qual CiU espera sumar socialistes, republicans i ecosocialistes.

Crítiques a les retallades

Tanmateix, les diferències es van posar de manifest, més enllà de la política d'aliances, en el model social. Les forces d'esquerres van tornar a carregar contra les retallades en les polítiques socials tot i reconèixer la necessitat de mesures d'austeritat. "En lloc de cirurgia fina amputen amb el ganivet de pa", va exemplificar Rocío-Sampere, mentre que ERC -l'única formació que havia presentat una proposta alternativa- va defensar les seves mesures per recaptar més impostos a través de l'impost a la banca, recuperant el de successions o apujant l'IRPF a les rendes altes.

El diputat d'ICV-EUiA Joan Boada, el més dur, va qualificar d'"ultraliberal" el Govern i el va acusar de fugir d'estudi sobre la situació de Catalunya.

stats