EL NOU MAPA MUNICIPAL
Crònica 15/06/2011

El PP s'erigeix com a força de govern local

Oriol March / Roger Tugas
2 min
El PP s'erigeix com a força de govern local

Mariano Rajoy tenia clara l'estratègia del PP a Catalunya quan va decidir que Alicia Sánchez-Camacho en prengués les regnes: tornar a ser tercera força al Parlament i augmentar el pes municipal, tradicional forat negre del partit. El 2007 només havien sumat 284 regidors i tres alcaldies en pobles petits. El 2011 la situació ha fet un tomb: governen Badalona -tercera ciutat de Catalunya-, Castelldefels -municipi del Baix Llobregat i històric feu socialista- i nou municipis més -quatre dels quals amb alcaldia compartida-. A tot plegat cal sumar-hi l'acord que han teixit amb CiU a la Diputació de Barcelona -un altre bastió del PSC- i que els atorga dues vicepresidències.

Camacho, eufòrica, va afirmar ahir que el PP ha esdevingut, per fi, "una força de govern als municipis" catalans. El dia que va presentar les llistes va apuntar que la seva voluntat era arribar als 500 regidors. No hi han arribat, però sí que s'hi han apropat, amb 473 edils. El cert és que han augmentat quantitativament i qualitativament la seva implantació municipal. Fins dissabte, 366.487 persones tenien el PP al seu govern local. Des d'aleshores ja en són 870.284, repartides en 51 municipis catalans.

Un tobogan cap a les generals

Al PP també entenen que la implantació territorial és fonamental per millorar els resultats a les eleccions catalanes i a les espanyoles, en què el PSC els va treure 17 diputats d'avantatge (25 a 8). Per això es van proposar prendre's les municipals com una via per muscular-se al territori. L'estratègia ha donat fruit a l'àrea metropolitana i a les demarcacions de Tarragona i Lleida, mentre que a les comarques gironines i a la Catalunya Central no ha funcionat.

En ciutats grans els pactes amb el PP encara han generat certes reticències, però no han fet impossible que assumís responsabilitats en places rellevants i que, sobretot en municipis mitjans i petits, ja actuï com una peça més en la geometria d'acords, de manera que n'ha tancat fins a 45. CiU és amb qui més ha pactat (34 casos), però també comparteix governs amb el PSC (11) i fins i tot amb ERC (4) i ICV (2). La puixança de la Plataforma per Catalunya ha contribuït a normalitzar la visió del PP. Ho alertava el president d'ERC, Joan Puigcercós, que dissabte instava els catalanistes a "evitar el canvi de paradigma que és el poder del PP".

Les nombroses alcaldies i regidories, la Diputació de Barcelona i els governs -amb CiU- de consells comarcals com els de la Terra Alta i el Baix Ebre ha incrementat notablement els pressupostos gestionats per electes populars. Esperen que la gestió que en facin, la influència a la Generalitat i una victòria de Rajoy el 2012 els faciliti l'expansió definitiva, prevista per al 2015.

stats