ELECCIONS MUNICIPALS
Crònica 21/05/2011

El PP s'exhibeix com un Soci incòmode per a CiU

El PP té l'oportunitat, demà, de plantar-se a governs locals als quals mai ha tingut accés. El de Barcelona n'és un, però per fer-ho caldrà un pacte. I, a CiU, aquesta entesa li seria molt incòmoda.

Oriol March
2 min
A rebuf de camacho Fernández Díaz confia en l'embranzida del 28-N per convertir-se en la parella de ball de CiU a la capital.

Barcelona.El món municipal és el forat negre del PP català. Amb prou feines té tres alcaldies i 284 regidors, una xifra inferior, fins i tot, a la del conjunt de candidatures independents que es van presentar a les eleccions del 2007. Però els bons resultats del 28-N -tercera força política amb 18 diputats i poder per condicionar votacions importants al Parlament- van fer agafar embranzida als populars per assaltar el seu mur etern, el dels pobles. El següent pas? "Governar", segons van explicar ahir Alberto Fernández Díaz, candidat a Barcelona, i Alicia Sánchez-Camacho, presidenta del partit, en l'acte final de campanya.

I la plaça més important per governar és, esclar, Barcelona. En un context sense majories, Fernández Díaz serà decisiu. Si Xavier Trias (CiU), com es preveu, venç sense capacitat de governar en solitari, de ben segur que haurà de trucar a la porta del PP. No ho tindrà del tot fàcil, si s'ha de jutjar pel reguitzell de crítiques que va dedicar ahir el candidat popular a l'alcaldable convergent. El va acusar de no tenir rumb i, a parer de Fernández Díaz, això significa que té una "deriva sobiranista important". A l'horitzó d'aquest argument, un dels clàssics de la seva campanya: "Cal votar el PP per evitar que CiU pacti amb Unitat per Barcelona i fer Joan Laporta regidor de l'Ajuntament". També el va acusar d'amagar l'estelada que, segons ell, CiU enarbora sempre menys quan s'acosten les eleccions.

Tot plegat fa que el PP es presenti com un soci incòmode per a la federació, i això no només afecta Barcelona, sinó també places importants com ara Tarragona, on el sorpasso podria implicar un pacte entre les dues formacions. El discurs dur amb la immigració, fins a arribar a la xenofòbia en ciutats com Badalona, també fa que un pacte entre CiU i PP sigui indigest per a la federació.

Llocs de treball sense tisora

Per als populars, però, seria menys indigest: significaria entrar a alguns governs municipals, la seva assignatura pendent. "L'Alberto tindrà la responsabilitat de construir la Barcelona de la creació de llocs de treball", el va instar Sánchez-Camacho. I en aquesta ciutat, segons Fernández Díaz, no hi caben "les retallades que té preparades el Govern per al dia després de les eleccions".

La nota curiosa del míting va ser que Sánchez-Camacho demanés el vot als "indignats" que es manifesten a la plaça Catalunya. Qualsevol cosa per fer la punyeta al PSC i deixar-lo fora d'alguns ajuntaments claus.

stats