ELS NÚMEROS DE LA GENERALITAT
Crònica 21/01/2011

El PP s'ofereix ara a Mas per fer tisorada

Mas va anunciar dimecres que prepara uns pressupostos un 10% inferiors als del 2010. I al PP li ha faltat temps per oferir-se a pactar aquests números amb una CiU que no tolerarà entrebancs de Madrid.

Roger Tugas
3 min
Alicia Sánchez-Camacho (PP) ja ha començat els acostaments cap al president Artur Mas per pactar els nous pressupostos.

BarcelonaSovint es diu que la història es repeteix, però generalment els cicles són una mica més llargs. Tanmateix, les postures que prenen els partits respecte a la negociació dels nous pressupostos de la Generalitat són pràcticament idèntiques a les que anunciaven de cara al debat d'investidura de fa tan sols un mes. Mas demana "responsabilitat" als antics integrants del tripartit perquè votin favorablement la proposta. El PSC amaga les cartes i ICV-EUiA i Esquerra marquen perfil i condicions -més els ecosocialistes- mentre que el PP mostra una predisposició plena a buscar el pacte per tancar l'acord. L'única diferència és que l'executiu ja es troba implicat en el primer conflicte amb el govern central arran d'una possible intervenció de Madrid si la Generalitat no conté el dèficit.

Malgrat tot, aquesta confrontació no impedeix que la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, hagi abraçat amb efusivitat l'anunci de Mas conforme està preparant uns pressupostos un 10% inferiors als del 2010 i ahir va tornar-se a oferir per negociar un acord que ja va perseguir infructuosament durant el debat d'investidura. En una insinuació ben clara, la dirigent conservadora va destacar que el seu partit és l'"únic" en "disposició de valorar i analitzar uns pressupostos d'austeritat per sortir de la crisi" i va reiterar el seu suport a les "reformes estructurals que necessita Catalunya".

Però Mas, altra vegada, intentarà no haver-se d'alinear amb el PP en una foto que sap que seria incòmoda. És per aquest motiu que va tornar a apel·lar a les forces de l'anterior govern, a qui va acusar de ser responsable del dèficit actual, perquè no posin "obstacles insalvables" per aprovar els nous comptes. "Si no es van fer els deures abans, s'hauran de fer ara", va justificar.

Les línies vermelles de l'esquerra

Cap dels partits es va tancar a buscar un acord i, de moment, tampoc no van oposar-se a uns possibles pressupostos restrictius. Com sempre, el problema vindrà a l'hora de coincidir en les matèries per on retallar. Així, per exemple, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, va limitar-se a recordar que els socialistes van prometre una oposició "constructiva", però va trobar prematur valorar uns comptes que no coneix o fixar de moment unes línies vermelles.

Sí que ho van fer els seus antics socis. La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va acceptar la proposta d'uns pressupostos austers, però va reclamar "que no afectin les partides on creix la demanda amb la crisi", com les prestacions socials, la lluita contra la pobresa, la salut, l'educació o els serveis socials. També va defensar les despeses relacionades amb "el canvi de model, com la recerca i la innovació", alhora que va tornar a veure incoherent retallar a la vegada pressupostos i impostos.

Les polítiques socials són també la "línia absolutament infranquejable" que va marcar el diputat d'Esquerra Pere Bosch per donar suport als comptes. No va criticar la retallada de despeses, però sí que va recriminar a Mas que això no caldria si ell no hagués "traït" el Parlament en rebaixar amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, un Estatut que, segons afirma, preveia un finançament similar al concert que "després CiU ha demanat".

El Govern vol els comptes al juny

El recorregut de les tisores se sabrà el mes de març, quan es publicaran les línies generals del nou pressupost, segons fonts del departament d'Economia, que també espera que el Parlament l'hagi validat al juny. Tanmateix, Mas va explicar que els consellers ja fa quinze dies que saben que han d'analitzar per on retallar, ajornant o eliminant programes que no són prioritaris o alentint inversions. De fet, la pròrroga dels pressupostos que el Govern va aprovar el dia 11 ja salvava les partides de salut i educació de l'aprimament.

Igualment, l'amenaça d'intervenció de l'executiu espanyol encara cuejava ahir. El president va pronosticar un "punt de no retorn" en les relacions entre Catalunya i l'Estat si aquest interfereix en els comptes de la Generalitat, que té "mecanismes per defensar-se". "El que no farem és simplement entomar cops i anar-hi posant contínuament l'altra galta", va avançar Mas, que va assegurar que poden "explicar moltes coses" a Europa. Per no activar aquest particular Wikileaks, va reclamar que Madrid garanteixi que "Catalunya tindrà els mateixos ingressos que el 2010".

stats