LA BATALLA PER L'HEGEMONIA
Crònica 19/06/2011

El PP preveu superar en deu anys el PSC a les generals gràcies als pactes amb CiU

J. Rusiñol / O. March
3 min
Retallar distàncies Els populars creuen que van pel bon camí per millorar els resultats a Catalunya i ocupar els escons del govern a la cambra baixa.

Madrid / BarcelonaEl PP tenia un problema: Catalunya. I l'ha resolt. Això és el que expliquen, eufòrics, al carrer Génova de Madrid, la seu central del partit. Els resultats dels 28-N els han donat la centralitat que havien buscat molt de temps sense èxit. Les muncipals del maig, en canvi, els han permès tocar poder, la clau per convèncer eventuals nous votants. Des de l'entorn més pròxim a Mariano Rajoy asseguren: "Aquest és un partit que, allà on governa, repeteix. Ho hem de fer molt i molt malament per no millorar els resultats a les següents eleccions". Aquests dos elements han obert grans expectatives als populars per treure uns bons resultats a les eleccions espanyoles que impulsin Rajoy a la Moncloa. El PP va, però, més enllà i està convençut que la possibilitat de gestionar ajuntaments al costat de CiU els consolidarà a Catalunya durant la propera dècada. El seu objectiu, que veuen factible, és fer el sorpasso al PSC d'aquí un parell de legislatures i ser la primera força en unes generals.

La distància amb els socialistes catalans l'any 2008 va ser de 17 escons. Si Catalunya no hagués votat, el PP hauria guanyat el PSOE. El coordinador de política autonòmica del PP, Juan Manuel Moreno, comparteix la diagnosi de la cúpula del partit i admet que "el diferencial s'anirà retallant". A més, afegeix que a la resta de l'Estat les aliances amb CiU "no tenen cap tipus de desgast, en cas que no es radicalitzi". El dirigent del PP equipara aquesta entesa a la que poden mantenir amb el Partit Andalusista o amb l'aragonès PAR. "Són partits amb els quals compartim part del nostre ideari social i econòmic", i és aquí on, segons ells, cal posar l'accent en aquest moment.

Després de les turbulències que ha patit els últims anys el PP català, ara Rajoy està més que satisfet de com van les coses. I es nota. Alicia Sánchez-Camacho s'ha convertit en un reclam del partit arreu d'Espanya. Ella mateixa comentava a la sortida d'una executiva, abans de la campanya del 22-M, que tenia una agenda molt agitada perquè els candidats autonòmics volien que fos present als seus mítings. El president del PP la posa d'exemple contínuament, conscient que és una peça clau del partit en el relleu generacional que a poc a poc s'obre camí, al costat del gallec Alberto Nuñéz Feijóo, el basc Antonio Basagoiti i dirigents madrilenys com Álvaro Nadal.

Impulsar Rajoy

El PP català ha assumit el repte de ser la plataforma del canvi a l'Estat espanyol. Des de la campanya del 28-N, s'hi ha instal·lat un mantra que no es cansaran de repetir fins que se celebrin les eleccions espanyoles del març del 2012: "Els resultats que aconseguim a Catalunya són l'avantsala de l'arribada de Rajoy a la Moncloa".

De moment, l'onada de canvi que desitgen al PP va per bon camí. A les eleccions nacionals van obtenir 18 diputats i es van convertir en tercera força parlamentària, una posició que l'any 2003 ocupava ERC. A les municipals van aconseguir prop de 200 regidors més que el 2007 i alcaldies emblemàtiques com la de Badalona i la de Castelldefels. Alicia Sánchez-Camacho, presidenta dels populars, resumia així la seva felicitat: "La primera ciutat catalana, Barcelona, és de CiU; la segona, l'Hospitalet, és del PSC; la tercera, Badalona, ja és del PP, i això vol dir que som un partit central i de govern a Catalunya". A tot plegat cal sumar-hi el pacte entre CiU i PP per governar la Diputació de Barcelona, que fa que els populars en tinguin dues vicepresidències.

Això, per a la direcció estatal, té "una gran trascendència". Expliquen a l'ARA que si bé la victòria el 22-M a llocs emblemàtics del PSOE com Castella-la Manxa va tenir un gran impacte mediàtic, els resultats de Catalunya són més "importants" de cara a les eleccions generals perquè en aquests altres territoris ja van guanyar l'any 2008.

Per tant, no hauria de resultar estrany que augmenti la presència del líder popular en terres catalanes al llarg dels propers mesos. Fins a la campanya, les prioritats seran Catalunya, Andalusia i Aragó. Per aquest ordre. Rajoy ja ha visitat el país tres vegades des del març i ha afirmat que s'hi sent "molt feliç" per la rebuda que li proporciona la gent. Ara reclamarà que el votin.

stats