ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 14/11/2011

El PP valencià entronitza Rajoy i enterra Camps

A una setmana de les eleccions Mariano Rajoy va agafar embranzida ahir al País Valencià en un acte ple a vessar. La victòria es dóna per segura i ara ell ja busca el "suport de tota la nació" espanyola.

Joan Rusiñol
2 min

ValènciaAl PP es dóna per fet el triomf i ahir Mariano Rajoy va permetre's fer una volta a l'arena de la plaça de Bous de València, plena com un ou, amb tota la parsimònia del món. Com si fos un torero amb la feina enllestida. Els assistents, enfervorits, tenien ànsia per tocar-lo. La pròxima vegada que hi torni probablement ja serà com a president espanyol. L'acompanyaven la plana major del partit al País Valencià però ni rastre de l'expresident de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, que al desembre s'haurà d'asseure al banc dels acusats per la trama Gürtel. A protocol ja no hi comptaven i a les cadires reservades a la primera fila no hi apareixia el nom, malgrat que segueix sent diputat. L'objectiu dels conservadors era demostrar que la militància segueix activada i que els sondejos van ben encaminats.

Majoria absoluta en un 80%

Una vegada més, els populars van rebentar una plaça que Rajoy va qualificar d'"emblemàtica". Aquí, al maig, va proclamar "amistat sincera" a Camps i dos mesos després l'obligava a plegar fent servir Federico Trillo de mitjancer. Ahir va presentar l'exministre amb ironia: "Gràcies per ocupar-te de temes... En fi, millor que ni els qualifiquem". Fonts del partit van confirmar que es referia a la duríssima negociació per aconseguir que deixés la presidència. Només Fabra va citar-lo per dir que "Eduardo [Zaplana] i Paco [Camps] han estat grandíssims presidents". Les mateixes fonts van explicar, fora del focus, que Camps s'havia quedat a casa tot i que ningú li havia demanat explícitament que no aparegués. Al final, però, tots respiraven tranquils. Alguns dirigents admetien que l'èxit d'assistència al míting era molt significatiu: "Tenim una militància que no ens la mereixem amb tot el que els hem fet...", deixen anar a mitja veu.

Mariano Rajoy volia demostrar que Camps és història i que només l'interessa mirar cap a la Moncloa. Envalentit per les enquestes favorables que ahir publicaven diversos mitjans de comunicació, va afirmar, per primera vegada, que estava convençut de la victòria i va demanar el suport de "tota la nació" espanyola per enviar un missatge de fermesa a Europa. Ara reconeix que "el context exterior no és el més adequat" per sortir de la crisi". Els populars tenen coll avall la majoria absoluta tot i que s'apressen a refredar les expectatives perquè els seus votants no es refiïn. Segons la direcció, hi ha un 80% de possibilitats que treguin una majoria còmoda i un 20% que necessitin algun pacte de govern. Per retenir el milió de nous votants que van passar-se al PP les autonòmiques i municipals del maig, Rajoy intensifica el perfil centrista i va deixar la porta mig oberta a incorporar, més endavant, persones d'altres partits al seu govern, en referència a CiU i el PNB. El partit subratlla que el seu líder parla constantment amb Artur Mas i que mantenen una relació molt fluïda. Per no espantar ningú, Rajoy va esquivar el polèmic transvasament de l'Ebre, del qual feien bandera el 2008. Fabra no va callar: "Els valencians tenim set i volem que tot Espanya ens doni aigua". La resposta, a partir del 21.

stats