EL NOU PARLAMENT
Crònica 18/12/2010

Mas defuig la imatge de connivència amb el PP

El PP té la primera secretaria de la mesa gràcies al suport de CiU. El líder convergent insisteix que "no busca una parella de ball fixa", però necessita urgentment complicitats per ser investit president.

Sara González
2 min
Mas nega qualsevol favoritisme pels populars a l'hora de buscar suport. Ahir es va trobar Sánchez-Camacho al Parlament.

BarcelonaDesprés de festejar en silenci amb el PP durant la votació de les secretaries de la mesa del Parlament -el popular Jordi Cornet és primer secretari gràcies als vots cedits per CiU-, el líder convergent, Artur Mas, fa esforços per desmarcar-se d'una imatge de connivència amb el partit que encapçala Alicia Sánchez-Camacho. "No tenim ànims de triar una parella de ball fixa", va assegurar ahir Mas just després de reunir-se amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Tot i això, fruit de la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris, la presidenta democristiana va assegurar que "confia" que Mas serà investit president en segona volta. Ho serà, curiosament, gràcies a l'abstenció dels populars?

La líder del PP va reconèixer ahir que el seu partit votarà "probablement" en contra de la designació de Mas en la primera volta perquè el programa electoral de CiU conté "postulats sobiranistes i independentistes", però deixa obert el signe de la seva votació per a la segona votació. "Esperem que el candidat presenti un pla de govern en què la seva prioritat sigui sortir de la crisi", va afirmar Sánchez-Camacho.

En tot cas, Mas defuig la imatge d'entesa però, a la vegada, rapalla els populars. "El PP és la tercera força perquè ho ha volgut una part del poble de Catalunya i això ha de tenir una traducció a la mesa del Parlament", va argumentar per justificar el suport a Cornet. I per treure ferro a l'assumpte, va afegir: "Aquests gestos es van tenir tant amb el PP com amb el PSC". Tot i això, el futur president és conscient que el seu discurs no pot obviar qüestions com el concert econòmic, un tema espinós que l'allunya del suport del PP. Amb l'abstenció dels 18 diputats populars, Mas ja en tindria prou per ser investit president.

"En cap moment he buscat ser investit en primera volta, però sí que demano una actitud responsable en la segona votació perquè no s'impedeixi la formació del Govern", va reclamar el dirigent de CiU. Guanyar-se la complicitat dels socialistes serà una tasca més complicada. Després de la reunió amb De Gispert, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va subratllar que el seu partit votarà en contra en la primera volta i "no descarta" votar també en contra en la segona.

El veredicte, dijous Tot dependrà del to del discurs de Mas en el ple d'investidura. "Serem una oposició crítica i dura", va anunciar Nadal, que va recordar que CiU no té majoria absoluta i, per tant, "s'haurà de treballar l'estabilitat parlamentària" tema a tema. "Sigui quin sigui el sentit del nostre vot, estendrem la mà per arribar a acords", va afirmar Nadal, sense deixar d'insinuar que, malgrat tot, CiU ja papalloneja al voltant dels populars. De Gispert va convocar per dilluns i dimarts el ple d'investidura, però el veredicte final no s'espera fins dijous.

stats