LA BATALLA DE BARCELONA
Crònica 14/02/2012

El PSC creu que CDC dóna Trias per amortizat

La possibilitat que Ferran Mascarell sigui el pròxim candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona és vist pel PSC com un símptoma d'esgotament. Però eviten valorar si seria una opa al seu electorat.

Pere Martí
2 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va valorar la possible candidatura de Ferran Mascarell després de la reunió del secretariat del partit.

BARCELONA.La possibilitat que l'actual conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acabi sent el pròxim candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, avançada ahir per l'ARA, va caure com una galleda d'aigua freda a la direcció del PSC, que acaba d'estrenar president del grup municipal, Jordi Martí. Tot i que públicament van intentar treure-li importància disparant contra Xavier Trias, internament la notícia causa preocupació per la possible fuga de vot cap a la federació nacionalista que podria representar la candidatura de Mascarell.

Després de la reunió del secretariat del PSC, Pere Navarro va remarcar que Barcelona necessita un alcalde que lideri la ciutat "amb vocació de continuïtat" i es va permetre afirmar que "Trias potser no és aquest alcalde amb capacitat de lideratge". I ho va qualificar d'especialment greu en un moment de crisi econòmica. Navarro va posar com a exemple de falta de lideratge que Trias no s'hagi desplaçat al Poblenou per seguir al costat dels veïns l'avaria que ha deixat sense gas 4.500 abonats d'aquest barri.

Actitud poc activa

Navarro creu que Trias té una actitud "poc activa" en general, i diu que potser per això CDC ja es planteja rellevar-lo. El primer secretari del PSC va evitar, però, valorar l'impacte que tindria la candidatura de Mascarell sobre l'electorat socialista, que és el que buscaria CDC amb aquesta opció. El cap dels diputats del PSC a Madrid, Francesc Vallès, va atribuir els dubtes de Trias a l'"impacte" que provoca a CiU el procés de renovació del PSC, amb Jordi Martí com a nou cap de l'oposició. En un tuit es va preguntar irònicament si vuit mesos després de ser escollit "ja no el volen". Malgrat la ironia, els moviments de Mascarell, exmilitant del PSC i exregidor de Cultura i portaveu de l'Ajuntament amb Pasqual Maragall, causen preocupació, perquè és una persona amb una forta ascendència sobre els sectors progressistes de la ciutat.

Precisament un dels seus deixebles, Jordi Martí, serà l'encarregat de liderar el PSC al consistori i previsiblement d'encapçalar la candidatura socialista a les municipals del 2015. Amb tot, abans haurà de superar unes primàries, en què hi poden haver més candidats. Mascarell també té un altre alt càrrec a la conselleria que prové del PSC: l'exregidor gironí Joan Pluma, actual director general de Patrimoni Cultural.

El possible retorn de Mascarell a la política municipal barcelonina també va provocar la reacció d'ERC. La presidenta de la federació de Barcelona, Patrícia Gomà, va assegurar que a Trias, tot i ser "el primer alcalde convergent de Barcelona", amb tres anys de mandat per davant "ja li busquen substitut".

stats