ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 11/11/2011

El PSC blinda Chacón i retira l'espot perquè "fereix"

Pere Martí
3 min
Chacón amb la premsa La candidata pujant ahir  a l'autocar de premsa per anar fins al míting que va fer  a Cerdanyola.

CerdanyolaEn tota campanya, la prioritat és el candidat o candidata. Davant qualsevol contingència, relliscada o error, cal blindar el cap de llista. És el que va fer ahir el PSC davant el polèmic vídeo que relacionava les retallades de la sanitat amb la mort d'un pacient per falta d'assistència. De bon matí, en un comunicat signat pel director de campanya -no se'n deia el nom, però és José Zaragoza-, s'anunciava la retirada de l'espot "a petició de la candidata". Així, la iniciativa havia estat oficialment de Carme Chacón, que quedava com la bona davant el director de campanya, que carregava a l'esquena tota la polèmica però no dimitia. Zaragoza farà per la candidata el que calgui, però tampoc s'immolarà ni ningú del PSC li demanarà la dimissió, perquè continua sent l'home fort del partit.

La prova és que ahir només es van sentir dues veus crítiques amb l'espot, dues veus sempre heterodoxes dins la família socialista: la de Marina Geli, exconsellera de Sanitat, i la de l'actual president del grup parlamentari, Joaquim Nadal. Geli va dir que el vídeo és un "escàndol", sobretot perquè es pot malinterpretar i pot donar la sensació que es posa en dubte la professionalitat del sector mèdic. Geli va trucar dimecres a la nit a Chacón i la candidata, que està "molt disgustada" amb el tema, sempre segons l'exconsellera, va tenir clar que s'havia de retirar. I així ho va manifestar a la reunió del comitè electoral d'ahir al matí, on va exigir contundentment que el vídeo es retirés. Zaragoza va complir ordres sense posar-hi gaires impediments. Geli considera que hauria estat diferent si el vídeo hagués explicat el mateix però sense que la persona de l'última escena morís. Per la seva banda, Joaquim Nadal va dir que "hi ha coses que no agraden i coses que no ajuden", en referència a l'espot, però també va subratllar, via Twitter, que "la realitat sempre supera la ficció", que venia a dir que són pitjor les retallades del Govern que el vídeo. Aquest va ser l'argument que va repetir el PSC durant tot el dia d'ahir per defensar-se de les crítiques de la resta de partits, que van ser unànimes.

Carme Chacón es va excusar assegurant que no havia vist el vídeo prèviament, tot i ser la candidata. En una conversa informal amb els periodistes durant el trajecte fins a Cerdanyola, on va fer un míting, va explicar que es va assabentar de la polèmica dimecres quan tornava d'un acte a Llefià. I la primera vegada que va veure l'espot va ser al programa de Josep Cuní a 8TV, moment que no va aprofitar per desautoritzar-lo, sinó al contrari. Però ahir al matí, després d'haver parlat amb Geli, va ordenar al comitè de campanya que es retirés l'espot perquè "feria sensibilitats". I, posteriorment, va parlar telefònicament amb José Luís Rodríguez Zapatero, que va avalar la decisió. Per treure transcendència a la conversa amb el president espanyol, va precisar de seguida: "Hi parlo cada dia".

Chacón va explicar que no sol revisar el material de campanya: "Entre altres coses, perquè quan em veig a les fotos demanaria que les retiressin totes". Tampoc ha vist els vídeos, però va assegurar que miraria el tercer per evitar possibles maldecaps. "Si l'hagués arribat a veure abans no hauria sortit", va dir. En la reunió del comitè de campanya ningú va discutir la decisió de l'encara ministra de Defensa, però Zaragoza va decidir, significativament, no signar el comunicat posterior.

stats