ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 13/11/2011

El PSC eleva el to i acusa CiU de traïció per pactar amb el PP

Girona és l'única província de l'Estat que no té cap diputat del PP, i el PSC vol que continuï sent així. Els socialistes han disparat contra els populars i també contra CiU per pactar-hi.

Pere Martí
2 min
La candidata Carme Chacón, acompanyada del cap de llista per Girona, Àlex Sáez, i altres dirigents com Pia Bosch i l'exconsellera Marina Geli.

GironaJoaquim Nadal jugava a casa i es va notar. En teoria era el teloner de luxe del míting d'ahir del PSC a Girona però va eclipsar la candidata amb un contundent discurs contra els pactes de CiU amb el PP, que va arribar a titllar de "traïció pública". La tesi de Nadal és que CiU ha "homologat" el PP a Catalunya "obrint-li les portes" d'institucions com els ajuntaments de Badalona i Castelldefels o la Diputació de Barcelona, i pactant els pressupostos del Parlament i de l'Ajuntament de Barcelona.

El previsible augment de vot del PP provindrà en bona part d'electors socialistes, però des del PSC s'insisteix a atribuir totes les responsabilitats a la federació nacionalista. A Girona, aquesta legislatura, el PSC tenia 3 diputats; CiU, 2; i ERC, 1. Les enquestes del 20-N en donen un al PP, en detriment de CiU o del PSC, perquè en teoria ERC el mantindria. Per això els socialistes van esforçar-se a equiparar nacionalistes i populars, fins i tot fent un discurs més catalanista, sobretot Nadal i Pia Bosch, del que fa normalment Carme Chacón.

La cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, va reivindicar el socialisme atrevit i rebel de Maria Aurèlia Capmany, referent del sector catalanista del partit. Però va ser Joaquim Nadal el que va reivindicar "l'agenda pública catalanista" del partit, suficient per "donar la cara" quan calgui i anar "amb el cap ben alt".

Amb aquesta actitud, Nadal va ironitzar preguntant-se a quin calaix deu ser l'acta notarial que CiU va signar dient que no pactaria amb el PP, però també es va lamentar de l'"amnèsia" de la societat catalana, que sembla haver oblidat aquesta acta tot i que el PP continua atacant Catalunya. Va advertir que ara vénen amb "pell de xai" però continuen sent "el llop anticatalà" de sempre. Per això va lamentar que CiU hi pacti, demostrant que quan convé "són una mateixa cosa" i quan no els convé, es barallen per temes com el pacte fiscal.

Crítiques a Zapatero

Però Nadal no només va parlar de CiU, sinó que també va mirar portes endins i va parlar de la família socialista en clau d'autocrítica. Respecte al PSC va admetre que ha comès "alguns errors" com a partit i va atribuir-los a la "hiperresponsabilitat de govern" i al fet d'haver "cedit més del compte" en algunes coses, tot i que no va precisar quines. El que sí que va quedar clar van ser els seus retrets al govern de José Luis Rodríguez Zapatero, a qui va atribuir les "inèrcies burocràtiques" que han comportat "renúncies imperdonables", com el fet de no haver acabat el desdoblament de la N-II fins a la Jonquera aquesta legislatura. Aquestes paraules les va pronunciar davant de Carme Chacón, que forma part de l'executiu de Zapatero. Quan li va tocar intervenir va precisar que la majoria de trams ja estan licitats i que el desdoblament serà un fet ben aviat.

Fira de Nadal a Càceres

Però la candidata va preferir centrar-se en els atacs contra CiU i PP i va explicar, com a mostra de l'anticatalanisme dels populars, que l'alcaldessa popular de Càceres, ha ordenat tancar una fira nadalenca perquè la muntava una empresa catalana. Chacón va insistir que al PP continuen sent "anticatalans com sempre" i va instar els gironins a seguir sent l'única província de l'Estat sense diputat del PP perquè això és un motiu d'"orgull".

stats