AJUDES A LA POBRESA
Crònica 17/08/2011

PSC, ERC i ICV veuen il·legal limitar el PIRMI

Les tres forces d'esquerres van carregar ahir contra el Govern per engegar la reforma de la renda mínima d'inserció en ple agost i van forçar la constitució de la diputació permanent del Parlament.

Oriol March
2 min
Un agost al parlament Anna Simó, Montserrat Capdevila i Dolors Camats -d'esquerra a dreta- van dirigir-se ahir al matí al registre parlamentari.

Barcelona.El tripartit va ressuscitar ahir al matí, durant una estona, quan PSC, ICV-EUiA i ERC van entrar al registre del Parlament la petició de constitució de la diputació permanent per tractar de manera urgent la reforma de la renda mínima d'inserció, el PIRMI, que el Govern ha engegat aquest mes d'agost. La voluntat de les forces d'esquerres és que la diputació permanent -òrgan que supleix el ple de la cambra catalana en període de vacances i que es reunirà dijous- aprovi les compareixences dels consellers Cleries i Mena, responsables de Benestar i Família i d'Empresa i Ocupació, respectivament.

La cita al Parlament va servir a Montserrat Capdevila (PSC), Dolors Camats (ICV-EUiA) i Anna Simó (ERC) per carregar contra el Govern per la reforma del PIRMI, justificada en nom de la lluita contra el "frau i l'abús" que en fan alguns usuaris. Les tres representants van coincidir a assenyalar que la modificació del subsidi "planteja una il·legalitat". També van convergir a l'hora de denunciar que l'executiu persegueix "estalviar" retallant les ajudes "als més desfavorits".

Compareixences a l'agost

Segurament aquests seran els retrets que faran a Cleries i Mena quan compareguin entre el 24 i el 26 d'agost. El PP, tal com va assegurar ahir el seu portaveu parlamentari, Enric Millo, tampoc serà amable amb els dos representants de l'executiu. "El Govern ha de reconèixer els errors en la gestió del PIRMI i ha d'assumir responsabilitats polítiques", va explicar ahir Millo.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va contraatacar ahir revelant que els canvis en el PIRMI s'havien acordat tant amb l'Associació Catalana de Municipis de Catalunya (AMC), presidida pel convergent Miquel Buch, com amb la Federació de Municipis (FMC), presidida pel socialista Manuel Bustos. Poc després, però, Bustos va afirmar que el que havia dit Ortega era "radicalment fals" i que el Govern no els havia informat del nou sistema de pagament del subsidi. "El que vol Ortega és no assumir culpes i desviar l'atenció", va concloure.

També va parlar el conseller de Territori, Lluís Recoder, que en declaracions a Catalunya Ràdio va justificar l'acció del Govern per evitar que l'ajut vagi a "gent que viu a Nador o Tànger". Des de les forces d'esquerra es va negar que el frau superi el 2%. "El que passa és que el Govern s'acarnissa amb els febles", va etzibar la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, . Els tres partits d'esquerres també van recordar la supressió de l'impost de successions per a les rendes més altes.

Malgrat la duresa en el to de les tres diputades, també es van encarregar de deixar oberta una porta al diàleg un cop els consellers Mena i Cleries hagin comparegut al Parlament. Van recordar que el PIRMI es va crear amb l'entesa de tots els partits i que, si s'ha de reformar, també és necessària la suma de totes les forces polítiques catalanes.

stats