EL FUTUR DEL PACTE FISCAL
Crònica 25/10/2011

El PSC vol que Euskadi pagui més per millorar el finançament

El PSC sosté que Espanya no aguantaria econòmicament tres concerts econòmics: el basc, el navarrès i el català. La solució que proposen és que bascos i navarresos siguin "més solidaris".

Pere Martí
2 min
Carme Chacón i Joan Rangel encapçalen la llista del PSC al Congrés i defensen en el seu programa un model de finançament basat en el pacte fiscal.

Barcelona.La comissió parlamentària d'estudi del concert econòmic acaba en principi la seva feina votant les conclusions que presentaran els partits avui. El consens sembla a hores d'ara impossible, però ningú vol ser el primer a sortir de la foto. CiU, ERC i ICV defensen un model equiparable al concert econòmic basc, amb matisos específics de cada partit, mentre que el PSC defensa que a partir de l'aprofundiment del model actual, es pot arribar a un sistema que aporti els mateixos ingressos.

La proposta socialista, sobre el paper, no diu com arribar-hi. En el quart punt del pacte fiscal federal defensen "impulsar la convergència de resultants entre el sistema de repartiment i el de concert". En la roda de premsa posterior a l'executiva, Joan Rangel, preguntat pels periodistes, va explicar que la proposta del PSC dóna els mateixos resultats que el concert "si la quota es calcula bé". La quota és la quantitat que el govern basc paga a l'espanyol pels serveis que l'Estat presta a Euskadi. No és una quantitat fixa i es negocia cada any. Fonts de l'executiva socialista van explicar que els bascos han de ser "més solidaris" i contribuir més a les arques estatals. Això vol dir revisar la quota a l'alça o afegir-hi una quota per a la solidaritat interterritorial, que no paguen. D'aquesta manera hi hauria més diners a repartir entre les comunitats autònomes que no són de règim foral, entre les quals hi ha Catalunya.

Tot indica que la proposta socialista no serà compartida per la resta de partits de la comissió, que, exceptuant el PP, tots aposten pel concert. Hi ha temps fins divendres per arribar al consens, però el PSC ja va advertir que no es mourà del marc que preveu l'actual Estatut i que no se sumaran a propostes que "generin falses expectatives, perquè acaben generant frustració", va explicar Joan Rangel. El número dos de la llista de Chacón va arribar a insinuar que el concert era una maniobra de distracció de CiU per evitar que es parli de les retallades.

Voluntat política

Durant la reunió de l'executiva, els dirigents del PSC també van rebutjar l'informe elaborat per Carles Viver Pi Sunyer, encarregat per la Generalitat, que veu viable aconseguir el concert per a Catalunya a través de l'article 150.2 de la Constitució, sempre que hi hagi voluntat política per part del govern. La carta magna preveu que l'Estat pugui transferir a les comunitats autònomes matèries que en principi li pertanyen. Per aquest article es van transferir la competència de trànsit als Mossos d'Esquadra.

A més de "la convergència de resultants", la proposta de pacte federal que va aprovar l'executiva d'ahir inclou la constitució del consorci tributari mixt, entre l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) i l'Agència Tributària de Catalunya. També preveu millorar el reconeixement de l'esforç fiscal, garantint que no s'alteri la posició de Catalunya en l'ordenació de rendes per càpita abans d'aplicar els mecanismes d'anivellament i solidaritat i més transparència en el nou model d'aplicació del pacte. Aquesta proposta forma part d'un ple de mesures per dinamitzar l'economia i generar ocupació que difondran en campanya.

stats