DÈFICIT PÚBLIC
Crònica 08/03/2012

El PSC acusa el Govern de malbaratar la unitat política

El PSC no entén que, amb l'oposició al seu costat, el Govern s'abstingués en votar el límit de dèficit autonòmic i reclama elevar-lo al 2%. CiU, però, desenterra la seva falta de fermesa amb el PSOE.

Roger Tugas
2 min
Martínez Sampere va reclamar més fermesa a CiU per elevar el límit de dèficit autonòmic.

BARCELONA."Donàvem suport al Govern i va malbaratar la unitat política", va lamentar ahir la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez Sampere, que vol que Artur Mas doni "explicacions" d'una actitud "inaudita". Es referia al consens català contra la repartició dels objectius de dèficit del govern espanyol, que divendres va elevar el límit de l'Estat del 3,2% al 4% per al 2012 mentre que només apujava el de les comunitats autònomes de l'1,3% a l'1,5%. Una unitat que va aplaudir el portaveu del Govern, Francesc Homs, que dimarts al matí també es va oposar amb contundència a l'objectiu. A la tarda, però, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, només es va abstenir en la votació d'aquesta distribució del dèficit en el Consell de Política Fiscal i Financera i va deixar sola Andalusia en la posició contrària.

Connivència amb l'1,5% de límit

Sampere va censurar també el conseller per reclamar un límit de dèficit de l'1,7% quan, segons diverses projeccions del PSC, la justa se situaria al voltant del 2%. Els socialistes es fixen com a referència les contribucions de cada administració en el dèficit del 2011 o la seva despesa pública. Aquest límit suposaria disposar d'uns 1.000 milions d'euros més. No oposar-se a la proposta de Madrid denota "connivència de CiU", segons la diputada del PSC. "Abans exhibia sobiranisme el cap de setmana i entre setmana pactava amb el PP i ara s'escurcen els temps", va afegir en relació a les declaracions d'Homs del matí i l'abstenció de Mas-Colell a la tarda. Van compartir la sorpresa la portaveu al Parlament d'ICV, Dolors Camats, i la d'ERC, Anna Simó.

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va replicar que el Govern no volia "trencar, sinó fer una reflexió". De fet, el seu vot als pressupostos dependrà, entre altres qüestions, de si mantenen la mateixa distribució del dèficit, que va tornar a criticar a la vegada que retreia que "[el PSC] no té credibilitat ni autoritat moral per exigir fermesa", en relació a la seva actitud davant el PSOE. Va deixar clar, però, que no volen posar "objectius impossibles i que posin en risc qüestions bàsiques de l'estat del benestar".

stats